Kylpyhulju

Kylpyhulju

Avainsanat: kylpyhulju, alu kylpyhulju, hulju, kylpytynnyri, palju, kuumavesiallas, kuumakylpyallas

Tälle sivulle kerään tietoa ja  käyttökokemuksia yms. meidän (ja ehkä vähän muidenkin) kylpyhuljusta. Blogimaisesti kirjoituksiin voi tutustua aiheella kylpytynnyri.

Kylpyhuljun valmistajan viralliset sivut ja huljun huolto- ja käyttöohje valmistajan mukaan.

Kylpyhuljun mitat

Meillä on Kylpyhulju Meri, jonka mitat ovat: Pienin halk. 1700 mm. Suurin halk. 2000 mm (kulmasta kulmaan). Mitat ovat sisämittoja. Max. täyttö 1,8 m3 ja min. täyttö 1,2 m3. 6-kulmaiseen altaaseen mahtuu mukavasti 4-6 henkilöä. Allas painaa ilman pintaverhoilua ja tyhjänä noin 75 kg.

Kylpynautinnon takaamiseksi Kylpyhuljun selkänoja on kallistettu.

Kamina

Vesi lämmitetään puulämmitteisellä Halo-kaminalla. Kamina painaa n. 35 kg. Kaminan lämmitysteho on noin +30° C/h/m3. Veden lämmitysaika lyhenee altaan ollessa lämpöeristetty. Myös lämpöeristetty kansi nopeuttaa veden lämmitystä.

Kamina vetää tosi tosi hyvin, joten kipinöitä saattaa tulla piipun päästä. Kaminan piippuun kipinäsuojaksi voi laittaa verkon, jos siltä tuntuu. Meillä kylpyhulju ja kamina lähellä metsää, joten meillä tehtiin itse pikkunätti kipinäsuoja piipun päähän.

Kylpyhulju kestää!

Merialumiinista valmistettu Kylpyhulju kestää meriveden rasitusta. Se on käyttömukavuudeltaan sekä kestävyydeltään aivan omaa luokkaansa. Lähes huoltovapaana se on kaiken lisäksi hygieeninen. Allasosan puhdistus on helppoa.

Kylpyhulju meille?

Meillä kylpyhulju – tai oikeammin aikaisemmin puhuttiin kylpytynnyristä tai paljusta – ajatus lähti heti nykyiseen taloon muutettaessa. Alussa ajatuksena oli upottaa tynnyri talon edustalle (tai päätyyn) terassille. Sitä varten tehtiin vesi ja sähkövedotkin laajennukseen.

Ensimmäisen kerran kylpytynnyristä kirjoitin näille sivuille 5. toukokuuta 2006. Nykyisen kylpyhuljun ostopäätös / osto tehtiin helmikuussa 2010. Mistään lyhyestä projektista ei siis ole ollut kyse.

Huvittavinta hankinnassa oli, että yleensä näistä innostustaan / näitä mietitään / näitä hankintaan kesällä – meidän paljun hankintahetkellä ulkona oli poikkeuksellisen kylmää ja runsasluminen talvi.

Mietin pitkään eri valmistajien kylpytynnyreitä ja eri materiaaleista valmistettuja. Kirjoitinkin 12.2.2010 hankinnan vaikeudesta otsikolla Kylpytynnyrin valinta.

Lopulta päädyin siis kylpyhuljuun, miksi? Ehkä paljolti seuraavista syistä:

 • merialumiinista valmistettu liki ikuinen (isältä-pojalle)
 • helppohoitoinen
 • ei vuoda yms. ongelmia joita puisissa saattaisi ajan kanssa olla
 • lämpöeristys nopeuttaa veden lämmitystä ja vähentää odottelua
 • runkovalmis on “helppo” upottaa esim. terassiin. terassin alle ei jää puuosia yms. kestää siis säätä
 • lisävarusteena myytävä eristetty kansi kestää lasten kävelyn ja lisää siis pihaturvallisuutta – tällä on merkitystä ainakin lapsiperheissä
 • eristetty kansi nopeuttaa veden lämmitystä ja vähentää siis odottelua ;)
 • selkänoja kallistettu, minkä ansiosta allas kilpailijoita hieman isompi. hintatasoltaan kuitenkin hieman edullisempi kuin mitä vastaavat kilpailijat

Miksi hankkia juuri Kylpyhulju?

Miksi sitten hankkia juuri kylpyhulju? Yllä jo luettelinkin hyviä syitä. Mutta tässä muutama lisää:

Kylpyhuljut tarjoavat luksusta arkeen sekä edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Ne on suunniteltu hygieenisiksi, helppohoitoisiksi ja kestäviksi.

Kylpyhulju toimitetaan joko runkovalmiina tai lämpökäsitellyllä männyllä verhoiltuna (+30 mm eristys). Eristyksen saa myös erikseen runkovalmiiseen huljuun.

Kylpyhuljun runko on vahvistettu eikä huljun pohja tai selkänojat jäykisteiden ansiosta liiku. Tämä takaa hitsaussaumojen kestävyyden ja maalin pysyvyyden.

Vaihtoehtoja Kylpyhuljulle

Kylpyhulju ei toki ole ainoa ja oikea vaihtoehto. Valmistajia on vaikka kuinka paljon ja malleja ja kokoja laidasta laitaan. Jokaisen onkin syytä miettiä omat tarpeet ja tehdä valinta sen pohjalta.

Kylpyhuljun elinkaarta / Kylpyhulju käytössä

Alla lueteltuna liki kaikki työt, korjaukset, huollot yms. joita tehty kylpyhuljulle ennen ja jälkeen hankinnan.

05.05.2006 ensimmäisiä ajatuksia kylpytynnyristä
22.01.2010 päätettiin hankkia merialumiinista tehty kylpyallas, vaihtoehtona Kirami
29.01.2010 löytyi Kiramin vaihtoehdoksi kylpyhulju
12.02.2010 pohdittiin eri vaihtoehtoja ja käyttötarkoituksia
18.02.2010 tilattiin/ostettiin kylpyhulju
19.03.2010 maksettiin kylpyhulju
12.04.2010 kylpyhulju pihaan
11.06.2010 kylpyhulju asennettu lopulliseen sijoituspaikkaan
12.06.2010 ensimmäiset kylvyt
16.06.2010 kylpyhulju valmis
04.07.2010 terassi kylpyhuljun ympärillä valmis
23.06.2011 ostettiin/käyttöönotettiin MyPool 300 uima-allassuodatin
08.07.2011 suodattimelle asennettu läpivienti
31.07.2011 MyPool suodatin sateelta suojaan

Kylpyhuljun käyttö, täyttö ja lämmitys

Meillä käytetään kylpyvetenä kunnan tarjoamaa vettä – juomakelpoista siis. Kylpyhuljun materiaalina on merialumiini, joten siinä voisi siis huoletta täyttää vaikka mökkirannan merivettä. Erilaiset puhdistusaineet ovat myös sallittuja, ainoastaan klooria vältettävä (ellei jopa kielletty).

Veden täyttämisestä (kesto) ja lämmittämisestä vasta vähän kokemusta, mutta palataan näihin tarkemmin kenties myöhemmin kun vielä enemmän kokemusta. Arviolta meillä menee tuon veden valuttamiseen ja minimirajaan täyttämiseen noin 30-40 minuuttia.

Lämmittämiseen on nyt mennyt ehkä noin noin 2-2,5 tuntia. Mutta täytyypä joskus oikein kellottaa ja täysiä pesällisiä poltella ja katsoa mihin aikaan pääsee. Ehkä tuo tuosta vielä nopeutuu kun oppii asiaa – alkuun olen lopussa varovasti lämmitellyt, ettei tulisi liian lämmintä.

Veden lämmittämiseen vaikuttaa tietysti myös ilman lämpötila ja mitä puuta kaminassa käytetään (ja kuinka isolla liekillä poltetaan).

Lue myös blogimerkintä Paljun täyttö ja lämmitys talvella.

Kylpyhulju käyttökokemuksia

Jo nyt on todettava, että lämpöeristys on aivan loistava ratkaisu/valinta – myös kesäkäytössä. Käytännössä ainakin näin kesällä meillä on ollut veden lämpötila vielä noin 30 astetta vuorokausi myöhemmin edellisestä kylpemisestä. Sen lämmittäminen 37-38 asteeseen ei vaadikaan sitten enää kuin pesällisen puita ja reilusti alle tunnin aikaa.

Suodatin hankittiin lisäämään käyttömukavuutta kesällä 2011. Ja onhan se lisännyt. Aikaa vievät täytöt ovat jääneet vähemmälle ja kylpykerrat ovat lisääntyneet, koska vesi valmiina ja lämpimämpää kuin täytettäessä. Altaassa olevaa vettä ei edes yleensä vaadi montaakaan klapia lämmitettäessä…

Lisää tulossa…

Blogikirjoitukset kylpyhuljusta / kylpytynnyristä

Sivustolle kirjoitetut blogikirjoitukset löytyy aiheella kylpytynnyri.

Kylpyhulju kustannukset

Tulossa…

Mainokset, yhteistyö ja rahoitus

Olemme omarahoitteisia eikä toimintaamme tue ulkopuolinen taho. Mielipiteemme ei siis ole ostettu. Rahaa emme kirjoittelusta saa.

Mutta kiinnostaako yhteistyö tästä huolimatta tai juuri siksi – lue lisää sivustostamme tai ota yhteyttä.

.

[sivun ylin kuva: Kylpyhuljun valmistajan sivuilta,
muut kuvat: remonttireiska]

ps. Päivitän yllä olevaa kirjoitusta kun seuraavaksi jotain kylpyhuljulle joudun tekemään [tai haluan tehdä].

Keskustele / kysy / kommentoi

Keskustele, kysy tai kommentoi kylpytynnyri / palju foorumilla. Tai jätä kommentti tälle sivulle alla.

päivitti tomi @ 30.1.2012


(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 21 krt)

17 kommenttia kirjoitukseen “Kylpyhulju

 1. Eino
  27.07.2010 klo 12:38

  “meidän paljun hankintahetkellä ulkona oli poikkeuksellisen kylmää ja runsasluminen talvi – ei siis voinut ajatellakaan ulkona paljussa lillumista.”

  Miksei? Parhaat omat kokemukset on just sillon kun on 25 pakkasta!

 2. 17.09.2010 klo 14:18

  Eino, näin pimenevissä syysilloissa on todettava, että minulle ehkä ne parhaat kokemukset tulee juuri kun ilta hämärtää, tuuli puhaltaa ja syksy päästelee elonmerkkejä.

  Mikäs siinä sitten kylpyhuljussa istuskella myrskylyhtyjen valossa… Pakko taas tänään päästä! ;)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *