LED -lampun osto-opas

LED-lamppuja on ollut jo pidempään markkinoilla, mutta niiden hankintahinta on ollut mielestäni aivan liian kova. Vieläkin lamppujen hinnat ovat hurjia verrattaessa esim. vanhoihin hehkulamppuihin. Mutta nyt markkinoilla alkaa jo olla hinta/laatu -suhteeltaan ostettavia tuotteita.

Monelle ensikertailaiselle LED-lamppujen osto voi olla kuitenkin vaikeaa. On huomioitava uudet wattimäärät ja unohdettava vanhat ja tutut hehkulamput. Valon lämpöarvotkin vaihtelevat vanhoista tutuista ja totutuista hehkulampuista tai energiasäästölampuista huomattavasti. Etenkin halvimmissa LED-lampuissa saattaa olla hyvinkin “kylmä” valo.

Lisäksi halvoissa ensimmäisissä LED-valoissa värintoistokyky oli olematon (värintoistokykyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi. Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat). LED-lamppujen värintoistokyky on alhaisempi (Ra 70-80) kuin halogeenilampulla (Ra 100). Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80. Itse törmäsin pari vuotta sitten (halpatuotantoa oleviin) LED-lamppuihin joiden värintoistoindeksi oli alle 50!

Kokosin alle itselleni ja muille muisti- ja ohjelistaa lamppuostoksille.

Ehkä tärkeimmät kolme muistettavaa asiaa LED-lamppuostoksilla ovat lampun teho (wattimäärä), valon määrä (lumen-arvo) ja lampun värisävy (kelvin). Ostoksilla ollaan tehty hukkaostos jos jokin edellisistä ei vastaa lampun käyttötarkoitusta.

Nyrkkisääntönä tulisi muistaa ainakin tämä:

Vanha tuttu 60W hehkulamppu tuottaa noin 710 lumenin valotehon ja on lämpöarvoltaan 2700 Kelviniä (halogeeni n. 3000K). Korvaavaa lamppua ostettaessa siis pakkauksessa tulisi olla merkinnät väh. 700lm valotehosta ja värilämpötila -merkinnän tulisi olla alle 3000 Kelviniä.

Katso supertarjoukset täältä!
Parhaat tarjoukset löydät meiltä!

Lamppujen pakkausmerkinnät

EU-direktiivin mukaisesti kaikkien valmistajien tulisi ilmoittaa pakkauksissaan symboleina samat tiedot lampuista. Pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan:

 • valon määrä eli lumen-arvo (lm)
 • energiatehokkuus (A–G)
 • käyttöikä
 • värisävy eli kelvin (K)
 • syttymisnopeus
 • himmennettävyys
 • sytytyskertojen määrä
 • lampun kanta
 • elohopean määrä.

Kelvin = lampun värilämpötila. Hehkulampun värilämpötila on 2 700 ja päivänvalolampun 5 000–6 000. Lamppupakkauksissa havainnollistetaan kelvin-arvoa usein väripalkin avulla, joten lukuja ei välttämättä tarvitse muistaa.

Lumen = lampun tuottama valomäärä eli valoteho. Lampun tuottama valon määrä eli valoteho ilmaistaan nykyisin lumen-arvona, wattimäärä ilmoittaa vain sähkönkulutuksen määrän. Nyrkkisääntö on, että 60 watin hehkulamppu vastaa noin 710 lumenia.

Käyttöikä = Pakkauksessa ilmoitettu käyttöikä ei ole lupaus kestosta vaan käyttöiän keskiarvo. Noin joka toinen lamppu kestää siis ilmoitettua arvoa pidempään, joka toinen sitä vähemmän.

Energiatehokkuus = Energiatehokkuusluokka ilmoitetaan aakkosina A:sta G:hen.

Muistilista energiansäästölampun / LED-lampun valintaan

 • kanta: lamppuja on pyöreitä tai sauvamaisia ja niissä on joko tavallista hehkulamppua vastaava E27- tai kynttilänmuotoisissa hehkulampuissa käytettävä E14-kierrekanta. Niitä on myös pistokantaisina.
 • mitat: varmista, että lamppu sopii valaisimeen mittaamalla kuvun ja varjostimen koko.
 • valaistusteho: luumen-arvo kertoo enemmän valotehosta kuin wattimäärä. Esimerkiksi 60 watin hehkulampussa valovirta voi olla 710 luumenia ja 11 watin energialampussa 550 luumenia.
 • värilämpötila ja värintoistokyky: värilämpötila ja värintoistokyky vaikuttavat valaistuksen toimivuuteen.
 • kestoikä: valmistajien mukaan energiasäästölamput kestävät käytössä 6 000 – 20 000 tuntia.
 • energiamerkintä: tuotepakkauksessa oleva energiamerkintä kertoo mm. energialuokasta ja kestoiästä.
 • käyttö himmenninvalaisemisessa: valitse tarkoitukseen suunniteltu energiansäästölamppu.
 • käyttö ulkovalaisimena: ulkokäyttöön valitse erityisesti ulkokäyttöön suunniteltu lamppu.
 • käyttökohteet, joihin energiansäästölamput eivät sovellu: energiansäästölamput eivät sovellu käytettäväksi kuumassa tai kylmässä. Selvitä käyttökohteet myyjältä.

Lampun tehon valinta

valonlähde hehkulamppu / halogeenilamppu energiasäästölamppu LED-lamppu
10-15W 4-5W 1-1.5W
pallolamppu 15-20W 6-7W 1.8W
tai 25W 8W 3W
kynttilälamppu 40-50W 10-12W 4.4W
55-60W 14W 6W
10W 1W
spottilamppu 20-25W 3W
tai 25-30W 3x1W
kohdevalaisin 30W 5W
35-40W 6W

Valon määrä

Valonmäärän eli lumen (lm). Lamppujen valotehoa ei voi energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien kohdalla vertailla enää wattien perusteella. Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta. Jotta esimerkiksi energiansäästölampun tuottama valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi energiansäästölampun valovirran (lm) olla yli 700 lumenia. Jos lamppupakkauksessa ilmoitetaan lampun vastaavan tietyn tehoista hehkulamppua, kyseisen lampun valovirran (lampun tuottaman valon määrä) on oltava vähintään oheisessa taulukossa ilmoitetun suuruinen.

Hehkulamppu Hehkulamppu Halogeenilamppu Pienloistelamppu Ledilamppu
Teho (W) Valovirta (lm) Valovirta (lm) Valovirta (lm) Valovirta (lm)
15 119 119 125 136
25 230 217 229 249
40 430 410 432 470
60 710 702 741 806
75 960 920 970 1055
100 1380 1326 1398 1521

Lampun värisävy

Lämpimän valkoisia lamppuja (valaisevat vanhojen ja tuttujen hehkulamppujen tavoin) käytetään yleensä makuuhuoneessa, jonne halutaan miellyttävää tunnelmaa. Lämpimän valkoinen valitaan yleensä tilaan, jonka sisustus on puinen tai ”karumpi”. Kelvin luku alle 3300 Kelviniä.

Kylmän valkoinen soveltuu modernimpiin huoneisiin, joissa on kovia pintoja ja ruostumatonta terästä tai kromia. Kylmän valkoiset lamput sopivat täydellisesti kylpyhuoneeseen, pesutupaan, varastoon, autotalliin, rappukäytävään, halliin, keittiöön, olohuoneeseen, hotelleihin, liikkeisiin, julkisiin tiloihin, konttoreihin, työpaikoille jne. Se yhdistyy keskittymiseen ja auttaa vähentämään visuaalista ja henkistä väsymystä.

Värilämpötilaltaan yli 5000 kelvinin lamppuja nimitetään päivänvalolampuiksi.

LED polttimot Edullisesti
Useita eri malleja heti varastosta. Ilmainen Toimitus.
Esimerkkejä värilämpötiloista:

 • Hehkulamppu 2700 K
 • Halogeenilamppu 3000 K
 • Pienloistelamppu 2700-4000 K
 • Loistelamppu 2700-6500 K
 • LED-lamppu 3000-6500 K
 • Päivänvalo 5500 K

MUISTA! LED- ja energisäästölamput ovat ongelmajätettä toisin kuin hehkulamput. Et voi siis heittää niitä muiden roskien sekaan sekajäteisiin vaan käytetyt LED-valot viedään sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 4 krt)