Ratsastuskentän valaistus

Avainsanat: Hevonen, hevostalli, talli, ratsastuskenttä, valaistus, led, valonheitin

Meidän ratsastuskentän valaistusta alettiin miettiä kesällä 2007. Siihen aikaan hevosten ratsastuskentälle suositeltiin suurpainenatriumlamppuja tai elohopeahyörylamppuja. Elohopeahyörylamput ovat “vanhaa” 60-70-luvun tekniikkaa. Suurpainenatriumlampuilla päästiin ainakin tuolloin parhaisiin lux/watti -lukemiin. Ko. lamppujen keskimääräinen käyttöikä on kuulemma 4-5 vuotta. Led valojen käyttöikä vastaavassa käytössä olisi yli 10 vuotta, mutta valotehossa ei päästy vielä vuonna 2007 kuin noin puoleen suurpainenatriumlamppuihin verrattuna.

Nykyään tilanne alkaa olla toinen. Led -valoissa kehitys on ollut huimaa ja hinnat ovat laskeneen joka vuosi. Valovärit alkavat olla lähempänä sitä mihin ihmiset aina ovat tottuneet (lämpimämpiä) ja valotehot kasvaneet niin paljon, että niistä on jo runsaasti iloa ulkona isoja piha-aluita valaistessa.

Meidän ratsastuskentän valaistus

Valaistusta suunnitellessa / hankkiessa (vuonna 2007) oikeastaan ainoat järkevät vaihtoehdot olivat: Suurpainenatriumlamput, elohopeahöyry- sekä monimetallivalaisimet. Kullakin erityisominaisuutensa energiankulutuksen, valontoiston, käyttöiän jne. perusteella. Lisää tietoa löytyy esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Katuvalo kohdasta “Menetelmiä valon tuottamiseksi”.

Aiemmin (toivottavasti ei kenelläkään enää) eräs vaihtoehto pihan tai kentän valaistukseen ollut myös halogeenit. Ne kuitenkin kuluttavat runsaasti sähköä, ovat lyhytikäisiä eikä niiden valotehokaan ole kovin häävi.

Kentän valaisemiselle haasteen (toisaalta myös mahdollisuudet) luo tolpat. Nykyään käytöstä poistettuja valaisin/sähköpylväitä ei saa luovuttaa kuluttajille niiden sisältämien luonnolle haitallisten kyllästysaineiden vuoksi. Tehokkaat valonlähteet tulisi sijoittaa aina riittävän ylös pois ihmisen ja hevosen suorasta näkökentästä. Ja mitä ylemmäs valaisin asennetaan sitä laajemmalle valo leviää.

Kirjoituksessa “kaksi valaisinta, kaksi valotehoa” pohdittiin kahden eri vaihtoehdon hyviä ja huonoja puolia.


Kuvassa molemmat lamput on asennettu tolppaan n. metri kentän laidasta. Lamput ovat kahdeksan (8) metrin korkeudessa. Valaisin on käännetty ketälle päin 20 astetta. Enempi vääntäminen heikensi edelleen valotehoa maassa Vähempi vääntäminen taas ohjasi valoa entistä enemmän kohti lampputolpan juurta. Lukemat ovat valotehoa luxeina. Kuvassa ylempänä oleva on suurpainenatriumlamppu (400W), jonka valovirta on 56500 luumeia. Alempi taas suurpainenatriumlamppu (250W), jonka valovirta on 27000 luumenia.

Kuvasta näkyy hyvin, miksi toinen valoista on tarkoitettu katuvalaistukseen ja toinen ei.

Kirjoituksessa “riittävä valaistus kentälle?” löytyy meidän vuonna 2007 tekemän yhteenveto valitusta valaistuksesta.


Kuvassa kaksi valaisinta 8m tolpassa. Tolppien sijainti n. 1-2 metriä 22 metriä leveän kentän laidasta ja molemmat tolpat on 11 metriä kentän päädystä keskustaan päin. Valaisimina 2 kpl Ville 510HVG FG WB25 1xHPI-TP 250W&645, lamppuna monimetallilamppu 250W. Parhaimmillaan valaistus kentällä pinnalla maantasossa 60 luksia ja heikoimmaan kymmenen luksin pintaan kentän laidoilla. Lukemat ovat valotehoa luxeina.

Kirjoituksessa “valonheittimeksi NB vai WB” löytyy meidän vuonna 2007 tekemä lopullinen ratkaisu ratsastuskentän valaistukseksi sen hetkisten tiedossa olevien faktojen pohjalta. Valonlähteeksi valikoitui lopulta 2 kpl monimetallilamppu HPI-T 250 W ja lisätarvikkeina 2 kpl seinäkiinnike/pylväskiinnike puupylvääseen.

Mitä sitten tulevaisuudessa?

Jos nyt (tai tulevaisuudessa) tekisin ratsastuskentän valaistusta niin edellisesten vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi nousisi ilman muuta uusimmat LED -valonheittimet. Kehitys on tuonut niiden hinnan, tekniikan ja valotehon lähelle – paikoin jopa ohi – verrattaessa “perinteisiin” tehokkaisiin valonheittimiin.

Tallin ja pihan valaistusta olemme uusineet (ja lisänneet) jo viimeisen parin vuoden ajan maltilla kohti LED -aikaa. LED -valonheittimet valaisevat jo nyt suurimmaksi osaksi hevostallin pihaa – jatkossa varmasti myös tarhoja ja ratsastuskenttää.

Esimerkiksi nyt meillä käytössä olevilla ratsastuskentän valoilla (2x250W) hankkisi vaikkapa kymmenen kappaletta 50W LED -valonheittimiä (joiden valoteho on jo huikea). Nykyiset 250W -lamput kestävät meillä keskimäärin viisi vuotta – LED -valojen odotettavissa oleva käyttöikä on puolet pidempi.

Huom! Lisää valaistuksesta, meidän ratkaisuista ja vaihtoehdoista valoteholaskuineen voit lukea blogimaisesti aiheella hevostalli, kentän valaistus.

Keskustele / kysy / kommentoi

Keskustele, kysy tai kommentoi ratsastuskentästä tai sen rakentamisesta omalla foorumilla. Tai jätä kommentti tälle sivulle alla.

Mainokset, yhteistyö ja rahoitus

Olemme omarahoitteisia eikä toimintaamme tue ulkopuolinen taho. Mielipiteemme ei siis ole ostettu. Rahaa emme kirjoittelusta saa.

Mutta kiinnostaako yhteistyö tästä huolimatta tai juuri siksi – lue lisää sivustostamme tai ota yhteyttä.

päivitti tomi @ 10.2.2016

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 3 krt)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *