kaksi valaisinta, kaksi valotehoa

Pohditaan edelleen ratsastuskentän valaisusta – eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia ja mahdollista vaikutusta valaistuksen hankinta- ja ylläpitokustannuksiin.


Joten: Yritin opiskella ja oppia käyttämään idmanin laskentaohjelmaa. Valitsin kentällä toiselle sivulle kaksi erilaista valonlähdettä. Ylemmäksi valittiin 510HVM FG NB 1xSON-TPP400W suurpainenatriumlampulla (400W), jonka valovirta on 56500 luumeia. Ko. lamppu on pääasiassa tarkoitettu valonheittimeksi. Kuvassa alempi valaisin on 158SGX 1xSON250W suurpainenatriumlampulla (250W), jonka valovirta on 27000 luumenia. Ko. lamppu on pääasiassa tarkoitettu katuvalaistukseen. Jos tein asiat yhtään oikein ja jos yhtään ymmärrän niin kuvasta pitäisi selvitä miksi toinen valaisimista on tarkoitettu katuvalaistukseen ja toinen ei.

Molemmat lamput on asennettu tolppaan n. metri kentän laidasta. Lamput ovat kahdeksan (8) metrin korkeudessa. Yritin säätää katuvalaisinta vähän “kentälle päin”, jotta kaikki valo ei päätyisi suoraan tolpasta/lampusta alaspäin, johon valaisin on tarkoitettu. Kuvassa valaisin on käännetty ketälle päin 20 astetta. Enempi vääntäminen heikensi edelleen valotehoa maassa Vähempi vääntäminen taas ohjasi valoa entistä enemmän kohti lampputolpan juurta.

kenttavalotesti.jpg
kuvassa lukemat ovat valotehoa luxeina

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)