valonheittimeksi NB vai WB

Laskeskelin tuossa heinäkuun alussa meidän ratsastuskentälle sopivaa valaistusta. Meillä on valonheitin mallin selvä – enää pitäisi pähkäillä onko malli NB [kapea valonjako] vai WB [leveä valonjako]. Ja WB:tä näyttää olevan vielä kaksi mallia 25 ja 60.

Mielenkiintoiseksi asia meni aamulla kun piti laskea mikä on parhaan valotehokohdan etäisyys kentässä valotolpasta. Hommahan on “helppo” laskea. Tarvitaan vain trigonometriaa ja kolmion ratkaisukaavoja…


Valonheitin on tolpassa 8 metrin korkeudella. Pienellä pyörittelyllä saadaan kaavaksi x= 8*tan(α)

Joten

  • 25 aseteen kulmalla lmax:in etäisyys tolpasta on 3,7 metriä
  • 60 aseteen kulmalla lmax:in etäisyys tolpasta on 13,9 metriä

lmax=valotehon (lux) maksimiarvo kentän pinnassa valaisimen valotehokäyrän mukaan

Eli jos oikein ymmärsin, niin hankimme nyt: Valaisimet 2 kpl Ville 510HVM 1xHPI-TP250W IC WB60 FG leveällä valonjako WB60º, valonlähteeksi 2 kpl Monimetallilamppu HPI-T 250 W ja lisätarvikkeina 2 kpl seinäkiinnike/ pylväskiinnike puupylvääseen.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)