Terassin rakenne

Kesä tulee ja terassin rakentamisella alkaa jo olla kiire! Kaivuuhommien edetessä pitää päättää miten perustetaan ja miten terassi tehdään. Alla kuvaus miten meidän terassi muodostuu. Valmista pitäisi olla ennen juhannusta.

Perustus

terassitolpatMeidän terassin perustukset tulee pilariharjoista. Maa on jonkin verran routivaa, joten myös routa otettava huomioon.

Meillä kaivetaan pintamaa kauttaaltaan terassin alta pois. Pohjalle asennetaan suodatinkangas ja kankaan päälle soraa. Tiivistetään ja soran päälle isot n. 50x50x5cm laatat, joiden päälle harkoista pilarit. Pilarit muurataan kiinni betonimassalla ja pilarien keskelle tolppakengät terassin tolpille. Routasuojaksi kauttaaltaan styroxia 10cm terassin alle ja osaksi reunojen yli ympäri terassin. Styroxin päälle soraa.

Jos maa ei olisi routivaa, riittää kun kaivaa puolen metrin syvyiset kuopat pilareille. Kuopan pohjalle tulee reilu 10 cm tiivistettyä soraa. Päälle paperia ja myös noin 10 sentin paksuinen antura valettu betonista. Paperin tarkoitus on estää betonin kosteutta imeytymästä soraan. Jos kuoppa on säännöllisen muotoinen, se toimii itsessään muottina. Betonimassa saa olla löysähköä, jolloin sen pinta lankunpätkällä taputtelemalla asettuu vaakasuoraksi. Betonin annetaan kovettua vähintään vuorokausi. Sen päälle asetellaan pilariharkot ja muurataan kiinni betonimassalla. Lopuksi valataan harkkojen reiät umpeen betonia ja ennen betonin kovettumista lisätään betonimassan vahvikkeeksi 2–4 kuuden tai kahdeksan millin harjateräksen pätkää. Valun keskelle painetaan tolppakenkä. Ennen massan kuivumista tolppakengät tulee asettaa linjaan esim. pitkän laudan tai narun avulla.

Kuvassa ylhäällä pilariasennus. Pilariharkkojen ympärille voi tarvittaessa levittää styroxia estämään routimista.

Tolpat

Tolppien asennuksen voi aloittaa kun betoni kovettunut kunnolla ja tolppakengät kiinnittyneet lujasti. Tolpat ruuvataan/naulataan paikoilleen tolppakenkiin. Jätä niiden pituuteen työvaraa. Korkeat päätytolpat pitää tukea luotisuoriksi väliaikaisilla vinotuilla. Kiinnitä sitten ruuveilla tai nauloilla 50×150 millin palkit samaan suuntaan kuin lopullinen laudoitus.

terassirunkoPalkkien toinen pää voidaan kiinnittää rakennuksen seinän viereen. Palkille saattaa löytyä tuki myös rakennuksen peruspilareiden tai sokkelin yläreunasta. Pitkällä vesivaa’alla j laudalla varmistetaan, että rakennelmasta tulee vaakasuora. Sido palkit väliaikaisesti pystytolppiin puristimilla kunnes vaakasuoruus on varma. Varmista sadeveden kaato terassin alla talosta poispäin.

Asettele palkkien päälle tulee esim. 50×100 millin sahapintaiset tai 45×95 millin höylätyt korokepuut noin 60 sentin jaolla. Tolpat, palkit ja naulauslankut ovat kuvassa paikoillaan. Reunimmaiset lankut tulevat tolppien ulkopuolelle, jolloin terassin tolpat “uppoavat” nätisti terassiin.. Tolppien jako on 120- 140 senttiä keskiviivasta keskiviivaan. Rungon puutavara tulisi olla A-luokan kestopuuta.

Lattia

Varsinainen lattia syntyy 95 tai 120 millin  painekyllästetystä ns. rallilaudasta (pyöristetyt särmät), lautojen väliin jätetään n. viiden millin raot. Samasta laudasta tehdään kaiteen ristikotkin ja mahdollinen terassin sokkelin laudoitus. Sokkelin laudoitukseen jätetään isommat raot, jotta terassin alusta tuulettuu kunnolla.

terassilaudoitusPintakäsittely

Pintakäsittelyksi soveltuu lattiatasoon kuultava puunsuoja, muihin osiin kuultava tai peittävä puunsuoja tai ulkoseinämaali. Kestopuun pintakäsittely kannattaa jättää syksyyn tai seuraavaan kesään, jotta materiaali ehtii kuivua kunnolla ja kyllästeen suolat huuhtoutua pois pinnasta.

Terassin pintalaudoitusta on tarkoitus elävöittää niin, että laudat ovat päädyissä poikittain muuhun tasoon verrattuna viiden tai kuuden laudan leveydeltä. Reunimmainen lauta on tolppien ulkopuolella samoin kuin saunaterassillamme. Reunalaudoitukselle on poikittaiset naulauspuut noin 60 sentin jaolla.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 9 krt)

4 kommenttia kirjoitukseen “Terassin rakenne

Kommentointi suljettu.