riittävä valaistus kentälle?

Oliskohan nyt löytynyt se (meidän ratsastuskentälle) sopiva valaistus?


20070706_ratsastuskentta_valaistus.jpg
tämä voisi olla meidän ratsastuskentälle sopiva valaistus näin alkuun

Yllä on suunnittelupohjalla valaistus, joka voisi sopia meidän tarkoituksiin. Kuva / laskelmat tehty CalcuLuX Area -ohjelmalla. Kuvassa kaksi valaisinta 8m tolpassa. Tolppien sijainti n. 1-2 metriä 22 metriä leveän kentän laidasta ja molemmat tolpat on 11 metriä kentän päädystä keskustaan päin. Valaisimina 2 kpl Ville 510HVM FG WB25 1xHPI-TP 250W&645, lamppuna siis monimetallilamppu 250W. Sähkönkulutus tällä ratkaisulla olisi noin ½ kW tunnissa (~palttiarallaa 5 senttiä tunnissa). Parhaimmillaan valaistus kentällä pinnalla maantasossa 60 luksia ja heikoimmaan kymmenen luksin pintaan kentän laidoilla…

Opetusministeriön Ratsastuskeskuksen suunnittelu- ja rakentamisoppaan mukaan suositeltava valaistus ratsastuskentälle SRL:n määräysten mukaan (ratsastuskoulutoimintaa silmälläpitäen) on 50-75 luksia ja tasaisuus 1:4. Uutena, laskennallisestikin siis, valaistuksen tulisi olla 20% tehokkaampi valaisimien likaantumisen ja tummumisen takia.

No, meillä ei harrasteta koulu- tai esteratsastusta, joten ehkä tuo meille (tai siis hevosille) nyt piisaa…

Tällä kahden “lampun” ratkaisulla selvitään valonheittimissä ja lampuissa kahdella kappaleella. Tolppia pitää hankkia myös kaksi. Ja optiona (jos valoteho ei riitä) hankitaan molempiin tolppiin toiset samanmoiset ja säädetään valokeilat uudelleen sopivasti. Kustannuksia tämä ensivaihe tuottaisi sitten pelkkien valaistuksen materiaalihankintojen osalta ehkä sellaiset 700-1000 eur. Ai kauhiaa, halpa harrastus tuo hevostelu?

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “riittävä valaistus kentälle?

  1. minttu
    10.07.2007 klo 12:43

    Siis meillä ei ole ratsastuskoulua eikä kentällä tarvitse hypätä esteitä pimeällä. Kyllä kai kouluratsastusta harrastetaan :-)

Kommentointi suljettu.