Taas lisää soraa hevosille

Taas ajetaan lisää soraa meidän hevosten tarhoihin – kohta alkaa koko tarha olla soralla katettu. Sorat tältä osin alkaakin olla tuossa ja sitten vain viimeistelyä ja aitojen uudelleen järjestelyä…

soratarha

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 10 krt)

9 kommenttia kirjoitukseen “Taas lisää soraa hevosille

 1. Johanna
  03.08.2012 klo 09:58

  Heitäppä nyt jotain neuvoja ja vinkkejä tarhan pintahiekaksi. Meillä on metsäisellä pihamaalla olva tarha, jonka pohja on osasta kohtaa savimainen eli lilluuntuu josatin kohtaa. Tarha on vähän ylempänä muuta tonttia, mutta vain hivenen. Tarhan pohja on nyt kuorittu eli siitä poistettiin aika paljon pinnasta maa-ainesta. Salaojia ei ole tarkoitus tehdä. Mutta mitä suosittelisit pintaan? Kivituhkaa ollaan mietitty, mutta osa väittää sen olevan hevoselle todella vaarallista jos sattuu syömään sitä. Oliskos sulla antaa jotain vinkkejä mitä kiviainesta kannattais hommata ja kuinka paksu kerros olisi hyvä?

 2. 03.08.2012 klo 13:00

  Itse en laittaisi pelkkää kivituhkaa. Ainakaan pelkästään. Kivituhka kun liian hienoa ja liian vähän kantavaa ainesta. Ja tosiaan siinä on tuo mainitsemasi syömisongelma.

  Parhaimman tarhan saanee – tai siis me ollaan saatu – kun tarhan pohja ensin tasoitettu. Maata ei oikeastaan kannata ajaa tai kaivaa pois ainakaan kuopaksi asti, koska sitten helposti muodostuu kuoppa jossa vesi makaa (vaikka se täytettäisiin sorallakin niin vesi menee soran läpi ja pysähtyy savikerrokseen – savikerros kun ei kunnolla vettä läpäise).

  Ennemminkin jos haluaa kuivan tarhan niin tekee sen muuta maastoa ylemmäs jolloin vesi valuu tarhasta pois eikä päinvastoin. Ja jos mahdollista niin tarhassa pieni kallistus toiseen suuntaan tai reunoille lisää toimivuutta, etenkin jos ei tehdä salaojia. Meillä ei ole salaojia, mutta kaikissa tarhoissa on pieni kallistus johonkin suuntaan joten vesi harvemmin makaa tarhassa.

  Maa-aineksen päälle kangas (ei kannata jättää laittamatta, kuitenkin suhteellisen pieni kustannus ja takaa pidemmän toimivuuden).

  Kankaan päälle vähintään 15cm soraa. Itse olen käyttänyt raekokoa 0-32 tai toisinaan 0-16. Mielestäni jos maa-aineksessa sekä 0-kokoa että isoa kantavampaa niin paras lopputulos.

  Kantava karkea sora takaa paremman kantavuuden eikä sora upota isommankaan koneen alla. 0-aines taas takaa tasaisen ja kiinteän tarhan, pieni aines kun menee tiukaksi ja sitoo soraa. Käytössä lopulta meillä tarhojen pinta lähes tasainen “betonimainen”.

  Tarhan ympärille voi toki kaivaa ojia, jos tarha muuta tonttia alempana tai jos vaarana, että vedet valuvat tarhaan.

  Ja käytössä tarhaa pitää huoltaa – tai katsoa ettei hevoset kaiva kuoppia tai kangasta esille. Siivouskin olisi hyvä ainakin silloin tällöin. Paska, turve yms. kun jää soratarhan pintaan niin ajan kanssa kerääntyneenä sekin alkaa kerätä vellipintaa märällä eikä vesi pääse enää tarhasta soran läpi tai kallistuksen avittamana pois…

 3. Johanna
  04.08.2012 klo 19:33

  Ihan hirmuisesti kiitoksia vinkeistä!

 4. Johanna
  04.08.2012 klo 19:38

  Hei sanoppa muuten vielä, että mikä suodatinkangas on paras tai onko niitä ylipäätään monta erilaista vaihtoehtoa?

 5. 05.08.2012 klo 09:25

  Enpä ole huomannut eroja. Kaikki maanrakennukseen tarkoitetut kankaat lienevät ok. Itse olen yrittänyt valita niitä hinnan mukaan. Halvinta (neliöhinnan mukaan) on ollut isot rullat (5m x 150m eli 750m2). Meillä taisi olla kangas N1/KL2. Isoissa rullissa taas ongelmana niinden iso koko ja paino.

  Kunhan kangas on suodatinkangasta niin toimii – nimensä mukaisesti suodattaa veden lävitseen pitäen maalajit erillään.

 6. Johanna
  24.09.2012 klo 13:37

  Moikka taas
  Meillä on nyt tarhassa suodatinkangas ja tuo 0-32 murske. Hyvin on toiminut, mutta nyt on ongelmaksi muodostunut se, että hepat ovat alkaneet arkomaan kavionpohjiaan. Teillä ei varmaankaan tällaista ongelmaa ole esiintynyt? Mikä avuksi?

 7. 24.09.2012 klo 19:08

  Onko tarha ihan uusi. Alussa jonkin aikaa tarhassa saattaa olla isompaa irtonaista kiveä ennen kuin maa-aines tasoittuu/kovettuu.

  Meillä suurin osa tarhoista tehty tuosta 0-32 sorasta ja pinta on kovaa ja tasaista. Aika äkkiä meillä ainakin tuli tasaisiksi ja koviksi kaikki tarhat.

  Jos ei niin tietysti pintaan voi ajaa kivituhkaa tai vastaavaa ja yrittää tasoittaa pintoja.

 8. Johanna
  24.10.2012 klo 14:01

  Juu näin on, että tarha on nyt tasoittunut, kun sorasta on isot murikat painuneet. Suodatinkankaan laitto on kyllä muuten ihan ehdoton. Laitettiin tarhaan kangasta ja soraa vain osittain ja portin edustalle. Muualta onkin sitten tarha aika järkyttävässä kunnossa, kun nyt on satanut niin hillittömästi. Elikkäs ensi kesänä sitten vedetään varmasti kangasta koko tarha täyteen. Kiitokset loistavista neuvoista, jotka on nyt käytännössä havaittu hyviksi : )

 9. 24.10.2012 klo 18:26

  Kiitos, kiva kuulla että meidän turinoista ja omista kokemuksista on ollut apua ja iloa muillekin.

Kommentointi suljettu.