Muistakaa: Puukiukaan esilämmitys

Olin tänään innolla menossa löylyttelemään ensimmäistä kertaa meidän uuteen puusaunaan  nyt kun vihdoin löysin sopivat kurvit yms. kiukaan piipunputkeksi. Aikani asentelin putkia ja lopulta pääsin lataamaan kiukaan kiuaskivillä. Nuorempi isäntä oli tietysti innolla myös mukana.

Ekan pesän puolivälissä tuli hätä – sauna täyttyy savulla. Eikö putki sittenkään sovi ja päästää kaiken sisälle? Tuleeko meille sittenkin savusauna?

No – äkkiä oli todettu, että savu tulee sieltä jostain kivien seasta. Sitten hokasin, palaakohan maalit? Missä kiukaan manuaali, pitänee kurkata – vaikka eihän niitä kukaan lue. Eikä kukaan nyt ainakaan puukiukaan käyttöohjeita lue – niin yksinkertainen vehje kaikkine vähine vempaimineen.

No, virheitä tekee jokainen. Kun edessä on elämän ensimmäinen uusi puukiuas ja saunaan pitäisi päästä niin ehkä pitäisi kurkata sitä pientä käyttöohjekirjaa. Sehän sanoo heti melkein alussa näin:

1.3. Kiukaan käyttäminen

1.3.1. Esilämmitys

Harvia kiukaiden ulkovaippa on maalattu kuumuuden kestävällä maalilla, jonka ominaisuuksiin kuuluu, että se saavuttaa lopullisen lujuuden kiukaan ensimmäisen lämmityksen aikana.

Esilämmityksen aikana maali ensin pehmenee, joten maalipintojen koskettelua on vältettävä. Maalin ominaisuuksien vuoksi maalipinnoista haihtuvat aineet saattavat aiheuttaa hajua.

Kiukaan voi lämmittää ensimmäisen kerran ulkona tai hyvin tuuletetussa saunahuoneessa, kiukaan asennuspaikassa. Kiusa esilämmitetään aina ilman kiviä.

Näin, niinpä poistin kauhealla kiireellä kivet ja annoin kiukaan lämmetä loppuun pikku pesällisellä… Ehkä sitten huomenna on niiden ensimmäisten löylyjen aika.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 67 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Muistakaa: Puukiukaan esilämmitys

Kommentointi suljettu.