Suorita puutarhan ja grillin syyshuollot ajoissa

Puutarhaa on hyvä valmistella tulevan talven varalle – eli siellä on hyvä tehdä muutakin kuin vain juoda valkkaria.

Suorita puutarhan syysleikkaukset ajoissa

Syysleikkaukset sopivat erityisen hyvin mahlaa virtaaville puille ja luumarjaisille kuten luumuille ja kirsikoille, joita ei kannata leikata keväällä lainkaan. Myös esimerkiksi tuijien ja muidenkin havukasvien uutta kasvua on helpompi leikata syyskesästä. Turhia leikkauksia on hyvä välttää ja esimerkiksi koivun luontainen kasvutapa paranee vain harvoin leikattuna.

Syysleikkauksilla muokataan kasvin muotoa ja kokoa sopivaksi. Silloin kasvi trimmataan sen kasvupaikkaan sopivaan kokoon ja kuntoon. Kevään leikkauksien haittana on voimakas jälkiversoaminen, mutta näin syksyllä leikkauksen jälkeinen muoto pysyy paremmin hyvänä, kun kasvukausi on jo päättymässä. Muotoonleikattavat kasvit ja esimerkiksi pensasaidat pysyvät syysleikkausten jälkeen hyvännäköisinä kevääseen asti.

Lue lisää: Muista puutarhassa vielä ennen talvea

Grillikausi loppuu – laita grilli talviteloille

Grillin huolellinen pesu ja kuivaus sekä suojaisassa paikassa säilytys varmistavat, että grilli on hyvässä kunnossa taas ensi kevään grillihetkiä varten. Näin laitat grillin kuntoon talvisäilytystä varten:

Irrota ja huolla irtonaiset osat. Harjaa grillausritilä ja parila puhtaaksi grilliharjalla ja öljyä ne. Irrota myös muut osat kuten letku ja polttimet. Kierrä letku löyhälle kerälle. Kääri muut irto-osat esimerkiksi sanomalehtipaperiin ja vie kaikki osat säilytykseen kuivaan sisätilaan.

Puhdista grilli perusteellisesti. Pese grilli ja sen osat saippuavedellä ja tiskiharjalla. Pyyhi myös tulilaatikko ja ulkopinnat.
Anna kuivua rauhassa. Voit kuivata grillin liinalla tai laittaa grillin päälle hetkeksi kuivamisen varmistamiseksi. Jos laitat grillin päälle, muista antaa sen jäähtyä kunnolla.

Suojaa säilytyksessä. Grilli tulee säilyttää mieluiten sisätiloissa, mutta vähintään katoksen alla, jossa grilli on suojassa suoralta vesi- tai lumisateelta. Ulkosäilytyksessä grillille kannattaa hankkia kunnollinen suojapeite, joka yltää maahan saakka. Peitettä voi käyttää myös sisätiloissa suojaamaan grilliä pölyltä.

Vinkki: Kurkkaa myös Mintun puutarhaan.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)