Asuntojen vuokrat nousivat maltillisesti

vuokra-asuntojen neliövuokratTilastokeskuksen mukaan koko maassa asuntojen vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa 3,3 prosenttia. Turussa nousua oli vähemmän – 2,8 prosenttia. Tilastot koskevat vapaarahoitteisia asuntoja eli asuntoja, joiden rakentamiseen ei ole saatu valtiolta tai kunnalta tukea.

Suurista kaupungeista eniten vuokrat nousivat Vantaalla – 5 prosenttia. Vähiten nousua oli Kuopiossa – vain 2,3 prosenttia.

Turussa sijaitsevasta 30-neliöisestä yksiöstä joutuu pulittamaan keskimäärin 15 euroa neliöltä eli noin 450 euroa kuukaudessa. Keskustan läheisyydessä neliöhinta voi ylittää 20 euroa. Helsingin keskusta-alueen neliöhinta voi yksiöissä olla jopa yli 30 euroa.

Vuokranvälittäjille kesä – etenkin loppukesä – on kiireistä aikaa. Opiskelupaikan varmistaneet nuoret valtaavat vuokramarkkinat. Suurelle osalle joudutaan kuitenkin tarjoamaan ei oota, sillä vuokrattavia asuntoja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

Nopeus on tärkeässä asemassa asuntoa hankkiessa.

Pitää olla aktiivinen eli seurata ilmoituksia ja medioita jatkuvasti. Omasta aikataulusta voi joutua tinkimään. Jos on kaksi hakijaa, joista toinen sanoo, että tulee esittelyyn tunnin päästä ja toinen parin päivän päästä niin tietäähän sen kumpi asunnon saa.

Kuvat kuvattu aamupalapöydässä ja kuvauskohteena Turun Sanomat.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)