Olli 1200

olli paimenViikonloppuna huomasin, että meidän paimen en toimi – tai siis hevosaitauksiin ei tule jännitettä. Nyt sitten ollaan tapeltu päivätolkulla syyn löytämisessä. :(

Hankittiin sitten uusi “älykäs” Olli 1200 -paimen.

Tehopaimen, jossa on 7,2 J iskuenergia. Suosituin mallimme karja-aitoihin. Sopii myös hyvin lampaille ja riista-aitoihin.

Olli InfoLED-näyttö aidan kunnon valvontaan ja automaattinen tehonsäätö aidan kuormituksen mukaan. Sisäinen salamasuojaus. Iskuenergia (J): 7,2. Soveltuvuus: villieläimet, lampaat, nautakarja, hevoset.

Mutta eipä auttanut uusi tehokkaampi paimenkaan. Jossain joku johto lienee poikki ja vuotaa.

Seuraavalla ostoslistalla oli sitten uusi maadoitussauva johtoineen ja korkeajännitekaapelia 50 metriä. Eilen vaihdoin seinäkaapeleita (paimen tallissa sisällä) ja tänään ilmeisesti kaivan vielä maakaapelitkin ylös ja vaihdan nekin uusiin kun vieläkään ei toimi.

Eiköhän kohta riitä voltteja vaikka naapurin lehmille kun oikein kunnolla tehdään ja kaikki uusitaan.

Tiesithän aiheesta:

Tiesithän että, sähköaita on korkeajännitejohto ja siksi eristeiden on oltava tähän käyttöön tarkoitettuja, korkeajännitteen kestäviä aitaeristimiä! Eristeiden on oltava ehjät ja aitajohdin ei missään saa koskettaa maahan, puiseen tai metalliseen aitatolppaan tai kasvillisuuteen.

Liitosjohdot ja maakaapelit

Paimenen sähkön johtamiseen maan alla tai maan pinnalla ei saa käyttää tavallista 230 voltin asennuksiin tarkoitettua sähköjohtoja, sen enempää muovi- kuin kumipintaisiakaan. Vaikka ne näyttävät paksuilta, ne on tarkoitettu eristämään korkeintaan 700 voltin jännite. Sähköpaimen tuottaa pulssin, jonka jännite on 5000-10 000 volttia. Tällaisella jännitteellä tavallinen sähköasennuskaapeli vuotaa kuin seula ja sähköstä vain pieni osa pääsee aitaan asti. Käytä maakaapelina vain sähköpaimenille tarkoitettua, korkeajännitteen eristävää Olli-maakaapelia.

Maadoitus

Käytä vähintään kahta teräksistä kuumasinkittyä metrin mittaista maadoituskankea. Maadoituskankien tulee olla lyötynä kosteaan paikkaan, esim. ojan penkkaan. Viranomaismääräysten mukaan häiriöiden välttämiseksi paimenen maadoituskaapelia ei saa liittää rakennusten maadoituskaapeleihin ja paimenen maadoituksen ja rakennuksen maadoituksen välillä on oltava vähintään 10 metrin suojaetäisyys. Talon räystäiden alla ja maapohjaisten hallien kuten maneesien sisällä on myös liian kuivaa jotta maadoituskanget saisivat hyvän sähköisen kontaktin maaperään.

Ruosteiset tai liian pienet maadoitusraudat toimivat huonosti. Sinkittykään maadoituskanki ei toimi ikuisesti vaikka kestääkin paljon pidempään kuin sinkitsemätön. Rakennusten maadoittamisessa käytettävää kuparikaapelia voi käyttää maadoitukseen mutta paimenen maadoituksen ja rakennusten maadoitusten välillä on oltava edellä mainittu 10 m suojaetäisyys.

Lue myös Olli-aitausopas [pdf] ja Olli-ongelmanratkaisija [pdf].

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 2 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Olli 1200

  1. 30.09.2011 klo 09:19

    Damn. Nyt sitten vaihdettu paimen, paimenelta maadoitussauvalle ja paimenelta aitaan menevät johdot ja tulis vieläkin liki yhtä murheellinen.

    Seuraavana sitten vuorossa aitauksen johdot – yksi kerrallaan… Puuh.

Kommentointi suljettu.