Kanalan rakentaminen

No nyt tilan emäntä on päättänyt (lue innostunut), että pihaan pitää saada kanoja. Tässä onkin sitten jo viikonpäivät netti ja netin munasivut olleet kovassa käytössä aiheeseen tutustuessa.

Keväällä pitäisi sitten kai aloittaa pienimuotoisen kanalan rakentaminen… Taas todettava: “Kaikkeen sitä joutuu!”

Sitä ennen pitää tutustua aiheeseen syvällisemmin ja “piirtää” suunnitelmat paperille. Jahka edistymme niin kuvat yms. ilmestynevät tänne remonttireiskan sivuille – viimeistään lumien sulaessa. Niin ja tällä kirjoituksella avataan myös aihe, kategoria kanala.

Alla lyhykäisyydessään muistettavat pääasiat kanalan rakentamisessa.

Kanoille sopivin sisälämpötila on noin 13–20 astetta, kun jo 24 asteen lämpötila on kanoille liian kuuma. Viihtyäkseen kanat tarvitsevat kanalan varusteiksi tarpeellisen määrän orsia, joilla ne pystyvät nukkumaan maantasoa korkeammalla sekä pesäkopit munintaa ja haudontaa varten. Orret tulee sijoittaa portaittaisesti niin, että ylin orsi on lähinnä seinää. Kanat ulostavat orsilla istuessaan, eikä orsien alle tule sijoittaa pesäkoppeja tai ruoka-astioita. Orsien määrä riippuu kanojen määrästä, jokaiselle kanalle tulee varata noin 0,25 metriä tilaa orrelta. Pesäkoppeja varataan vähintään yksi pesä neljää kanaa kohden ja pesien pitää olla pimeitä, sillä kana haluaa munia ja hautoa munansa piilossa katseilta.

Kanat tarvitsevat muiden eläinten tavoin säännöllistä liikuntaa voidakseen hyvin. Kanalan yhteyteen kannattaa rakentaa ulkoilutarha, jossa tilaa tulisi olla vähintään kaksi neliömetriä yhtä kanaa kohden. Tarhan pohjan on oltava kauttaaltaan kuiva ja mikäli mahdollista, myös vietettävä hiukan poispäin, ettei vesi keräänny aitaukseen. Isokokoinen tarha on syytä aidata pienemmiksi alueiksi, jolloin kanojen ulkoilualuetta vuosittain muuttamalla voidaan esimerkiksi loisongelmia pitää helpommin kurissa ja kasvusto ennättää paremmin palautua.

Ulkoilutarhan aitaamiseen voidaan käyttää kanaverkkoa. Lentokykyisimpienkin kanojen aidan korkeudeksi riittää yleensä kaksi metriä, mutta alareunasta verkkoa on myös syytä upottaa jonkin matkaa maan sisään. Osassa aitausta on oltava katos sadetta varten, mutta myös muu osa voidaan kattaa kanaverkolla, joka auttaa pitämään pedot poissa aitauksesta. Aukealla alueella linnut kokevat olonsa turvattomaksi ja pysyttelevät yleensä lähellä kanalan sisäänkäyntiä. Koko aitauksen hyväksikäyttöä voidaan parantaa istuttamalla sinne pensaita ja tuomalla linnuille esimerkiksi olkipaaleja suojapaikoiksi. Ulkotarhassa on oltava ainakin juoma-astia sekä mielellään mahdollisuus hiekkakylpyihin.

Lisää aiheesta ja muiden kanala -kokemuksista voi lukea esim.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 23 krt)

6 kommenttia kirjoitukseen “Kanalan rakentaminen

  1. 18.01.2010 klo 19:25

    Kanala jos kolmaskin: BackYardChickens

    Ja siirrettävä kesäkoppi.

Kommentointi suljettu.