Paljonko WehoPuts maksaa vuodessa?

Kysymyksiä: Paljonko Wehoputs maksaa vuodessa? Mitkä ovat huolto- ja ylläpitokustannukset vuositasolla? Paljonko WehoPuts kuluttaa sähköä vuodessa? Paljonko kemikaalia kuluu vuodessa ja kuinka paljon se maksaa?

Edellisiä kysymyksiä on esitetty minulle useaan otteeseen niin pihalla kuin puhelimessa sen jälkeen kun meillä Wehoputs 5 otettiin käyttöön. En ole koskaan osannut antaa ihan tarkkoja/varmoja vastauksia. Heittoja oikeaan suuntaan kylläkin.

Etenkin sähkönkulutus on hieman hämärän rajamailla. Tietäisikö joku muu sähkönkulutuksesta varmoja faktoja? Valmistajakaan ei taida kertoa oikein tarkkoja lukuja.

Heinäkuussa 2009 mittailin meidän talouden sähkönkulutuslukemia Wattson -laitteella. Tuolloin sain meidän Wehoputs 5-laitteelle sen hetken kulutuslukemaksi 280 wattia. Rahaa sähkölaskuun kuluu 245 euroa vuodessa jos wehoputsin sähkönkulutus on samaa läpi vuoden.

Valmistajan (KWH Pipe) presentaatiosta löysin seuraavia “faktoja”:

  • Investointikustannukset : 6000 eur
  • Käyttökustannukset : 200 eur/vuosi
  • Vuotuiset käyttö- ja investointikustannukset (laskennallinen käyttöikä 15 v) : 600 eur
  • Wehoputs käyttökustannukset 200 eur/vuosi
  • Wehoputs sähkönkulutus n. 3 kWh / m3
  • Saostuskemikaalia n. 0.3 l / m3

Sähkönkulutukseen vaikuttaa tietysti myös Suomen talvi – lämpövahti kun toimii sähköllä ja on päällä sen mukaan miten lämpötila puhdistamon sisällä vaihtelee. Kylminä talvina tietysti enemmän päällä.

Äkkiä itse laskien meillä olisi siis kulunut sähköä tuon valmistajan ilmoittaman [n. 3 kWh / m3] kulutuksen mukaan seuraavasti vuonna 2008.

  • Meidän veden vuosikulutus 106,5 kuutiota vuonna 2008. Liki kaikki vesi mennyt puhdistoon. Toki osa vedestä tietysti kurkusta alas ruuan ja juoman kera.
  • sähkönkulutus olisi siis n. 3 kWh / m3
  • Yhteensä Wehoputs kulutti sähköä meillä vuonna 2008 valmistajan ilmoittaman kulutuslukeman mukaan 319.5 kWh. Rahassa Wehoputs sähkönkulutus oli aika tarkkaan sellaiset 30 euroa koko vuoden osalta.

Voiko tuohon lukemaan luottaa? Se on aika kaukana siitä mitä Wattsonilla kesällä mittasin (olkoonkin totta, että hetkellinen kulutus saattoi olla iso esim. jonkun käynnissä olevan prosessin takia). Seuraavaksi pitänee kuitenkin hankkia energiankulutusmittari ja katsoa paljonko totuus Wehoputsin sähkönkulutuksesta poikkeaa valmistajan ilmoittamasta.

Lue lisää: Wehoputs -sivulla on lisää infoa meidän todellisista kuluista liittyen puhdistamoon.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 4 krt)