Sähköä tuulesta

Meidän hevostalli sijaitsee kohdassa, jossa tuntuu aika usein tuulevan – ja kovaa. Olenkin moneen otteeseen miettinyt kuinka tuo tuuli olisi järkevästi valjastettavissa ja hyödynnettävissä.

Tuulivoimalat kotikäyttöön ovat vielä aika kalliita, mutta ajatuksena hienoja – varsinkin kun nykyään on ymmärtääkseni myös mahdollista yksittäisen kuluttajan ruveta sähkön tuottajaksi/myyjäksi. Ajatella, sitä voisi sitten jatkossa saada rahaa sähköstä. Ajatuksena herkullinen?

Tuulivoimalan toimintaidea

Tuulivoimalan toimintaperiaate perustuu tuulen liike-energian muuttamiseen propellin avulla pyörimisenergiaksi ja edelleen sähköksi. Sähkö voidaan hyödyntää suoraan lämmitykseen tai muuntaa käyttösähköksi.

Tuulivoima on uusiutuva energianlähde, joka soveltuu hyvin paikalliseen energiantuotantoon. Tuulivoiman käyttö hidastaa ilmastonmuutosta mikäli sillä korvataan esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Pientuulivoimala

Nykyiset pientuulivoimalat ovat lähellä sitä mitä itse olen (päissäni) visioinut. Ehkei tämä vielä (ainakaan meillä) ole ajankohtaista, mutta tulevaisuudessa varmasti.

Pientuulivoimalat toimivat kuten isoveljensä – teolliset tuulivoimalat – mutta ilman näiden haittoja. Pientuulivoimala ei häiritse ympäristöä ja on toiminnassa hiljainen. Voimala asennetaan yleensä 4,5-18 m korkuiseen mastoon ja itse voimalan pyörivän osan läpimitta on 2 – 12 metriä mallista riippuen.

Pientuulivoimala on ekologinen ratkaisu, jonka avulla kuka tahansa voi säästää luonnonvarojen kulutusta. Uudet voimalat ovat mullistaneet pientuulivoimaloiden hintatason ja syntyneellä energialaskun säästöllä omasta tuulivoimalasta tulee nopeasti kannattava sijoitus.

Verkkosähkön tuotantoa

Tehokkaita yli 2kW tuulivoimaloita voi käyttää suoraan kiinteistösähkön tuottamiseen, jolloin tuulivoimala tuottaa osan töpselistä otettavasta sähköstä. Sähkölaskussa säästetään omalla energiantuotannolla.

Verkkosähkön tuotanto tapahtuu kantaverkkokytkin -nimisellä laitteella. Kantaverkkokytkin muuntaa tuulivoimalan sähkön samaksi kaksi- tai  kolmivaihevirraksi, mitä sähköyhtiö syöttää. Sähkö otetaan ensisijaisesti tuulivoimalasta ja jos tämä ei riitä, niin käytetään kantaverkon virtaa. Sähkön ylituotantotilanteessa omaa sähköä voidaan myydä kantaverkkoon ja saada siitä sähköyhtiöltä korvaus. Kuulostaa yksinkertaiselta?

Tuulivoiman hinta?

Tuulivoima on asennuksen jälkeen lähes ilmaista käyttää pieniä huoltotoimenpiteitä lukuun ottamatta. Tuulivoimalasta saadaan sähköä ympäri vuoden.

Mitä oma tuulivoimala sitten maksaa?

Äkkiä ajateltuna oma pikku tuulivoimala tuntuu kivalta ja ekologiselta, mutta toistaiseksi hinnat ovat aika hurjia. Halvimmat ja pienimmät ovat lähinnä mökkikäyttöön suunnattuja ja ostettavissa liki taskurahalla, mutta ympärivuotiseen omakotiasumiseen tällaisesta laitteesta ei oikeastaan iloa ole. Vaatimattomin ja halvin versio, jota voisi ajatella omaan ympärivuotiseen käyttöön lienee kokoluokkaa 2kW.

Tuollaisen pienen 2kW tuulivoimala paketti pitänee sisällään ainakin seuraavat vempaimet:

Esimerkki (noin hinnoin):
2kW tuulivoimala n.4000€
masto n.1000-2000€
kantaverkkokytkin n.5000€
akut (min. 10kpl 200Ah)
?
yhteensä siis yli 10 000€

Esimerkissä 2kW tuulivoimala asennetaan 9m mastolla. Lapojen halkaisija hieman yli 3 metriä. Max teho [2500W] saavutetaan tuulennopeudella n.10-13m/s.

Esimerkki 2:
4kW:n Tuule T188 -tuulivoimala sähkökäyttöön
sis. koneisto, masto, taajuusmuuttaja ja maakaapelit
hinta on tällä hetkellä paketille n. 14 500 euroa.

Esimerkin tuulivoimalan vuosituotto jopa 12 ooo kWh.

Tuulivoimala – kannattava sijoitus?

Esimerkeistä siis ymmärrämme, että sijoitus ei vielä sähköverkkoon liitetyssä kiinteistössä ole kovinkaan järkevää – ainakaan puhtaasti rahalla mitattuna. Esimerkki 2:n vuosituottona parhaimmillaan olisi 12 000 kWh, joka nykysähkön hinnalla (karkeasti laskien) tekee vajaat 1200 euroa.

Iso raha vuodessa, mutta moisella säästöllä pakettihinnan (14,5 teur) kuoletusaika olisi reilut 12 vuotta. Oletettavasti tuulivoimalan sähköntuotossa huippulukemiin ei joka vuosi päästä, joten hankintahinnan kuoletusaika lienee luokkaa 15-20 vuotta. Päälle tulee sitten vielä huollot yms. jotka syövät tuulivoiman kannattavuutta.

Ekologisesti ajatellen tuulivoimala taas on hyvä sijoitus – siis sijoitus luontoon. Toisaalta kuinka kaunis ko. 15 metriä korkea laite on luonnossa (pellolla)?

Muutamia linkkejä aiheesta

[ylälaidan tuulivoimalan kuva WinWindD -sivuilta]

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 2 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Sähköä tuulesta

  1. 28.03.2009 klo 13:33

    Paimiosta löytyi aurinko- ja tuulienergiaa hyödyntävä talo. Täytyypi tutkailla ja tutustua ajan kanssa paremmin.

  2. 28.03.2009 klo 20:30

    Jatkan aiheesta, koska löysin mielenkiintoisen voimalatoimittajan.

    Suomen Tuulienergian tarjoamat tuulivoimalat ovat hinnaltaan huomattavasti huokeampia ja sivustolla muutenkin paljon mielenkiintoista dataa (mm. testituloksia). Eniten kiinnostusta herätti Stewind 30 -malli, joka on 3kWn voimala 9m mastolla. Maston korkeushan on siis samaa luokkaa kuin meidän ratsastuskentän valotolpat. Tuo ei ehkä näyttäisi ollenkaan näin pahalta. :/

Kommentointi suljettu.