ratsastuskentän valaistuksesta, vielä vähän

Löytyi koneelta vanha “pruju” liittyen tuohon ratsastuskentän valaistukseen, joten täydennetään aihetta vielä tällä kirjoituksella. Jos tästä olisi vaikka apua “reijolle”, joka tiettävästi myös pähkäilee asian parissa tuolla toisaalla?

Oheinen pdf -tiedosto oli aikanaan osaksi vaikuttamassa päätökseen, että me panostetaan kunnollisiin valaisimiin ja unohdetaan “halvat” tienvarsivalaisimet. Muistaakseni ainakin pdf:n pohjalta lähdin itse tutustumaan syvällisemmin aiheeseen ja asentelin kaksikin aluevalaistuksen laskentaohjelmaa koneeseeni (molempiin muuten löytyy linkki täältä ja täältä).

Niin, se tiedosto: ratsastuskentän valaistus [pdf -tiedosto, koko 294KB]

Ko. tiedostosta pisteet ja tekijänoikeudet kuuluu tekijälle – ei siis minulle. Löysin tuon aikanaan jostain foorumista. Tekijä taisi olla muistaakseni Juha tjsp. Joten kiitokset siitä hänelle. Uskaltanen pistää yleiseen jakoon koska ko. tiedosto oli jo tuolloin tarkoitettu yleiseen jakoon ilman mainintaa erinäisistä copyrighteistä.

Lue aiheesta myös:

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

6 kommenttia kirjoitukseen “ratsastuskentän valaistuksesta, vielä vähän

 1. 14.12.2007 klo 22:21

  moi vuan tuas!
  vihdoin saatiin eilen valot kentälle, valittiin lopulta elektroskandian leot, 8 kpl 250 w monimetallilampuin neljään tolppaan eli 2/tolppa. valaisimet ja johdotukset näperreltiin ennen pystytystä. aika hyvältä vaikuttaa valon tasaisuus kentän pinnassa.
  hidasta,vaikeaa ja kallista hommoo kentän rakentaminen/rakennuttaminen. aitaus vielä vaiheessa.

 2. 15.12.2007 klo 12:14

  Kuulostaa hyvältä ratkaisulta. Kahdeksalla valaisimella saa varmasti hyvän ja tasaisen valon koko kentälle ja varjotkin jää vähiin mikä on tärkeätä etenkin jos ajattelee hypellä esteitä. Kuulemma.

  Hidasta hommaa tosiaan jos yksin näiden kanssa pakertaa. Itsekin ajattelin tuota valaisimien asennusta maassa, mutta luovuin siitä – aattelin että turhan riskaapeliä josko vaikka hajoavat kalliit pirulaiset kun tolppaa pystytetään.

 3. repe
  15.12.2007 klo 14:53

  nätisti ja näppärästi hoitui pystytys, yksi mies koneen kanssa parissa tunnissa (ammatikseen tekee linjatöitä), ei minkäänlaista vaaraa jotta olisivat hajonneet. no jos tarkkoja ollaan niin ehkä yhtä spottia vois pari astetta kallistaa, niin sitten olis perfect.
  semmoisia muoviaitoja vähän suunniteltiin, vaan kun eivät halvaksi tule, mietitäänpä vielä.

 4. 15.12.2007 klo 21:00

  Me ei paljon kentän aitaan panostettu – siellä kun ei aidata hevosia tms. joten eipä ne puuaitaa tms. syömään/tuhoamaan pääse.

  Se on muuten ikävä tuo raha, hienoja ratkaisuja olisi, mutta aina on vaakakupissa tuo hintapolitiikka, tylsää…

  Aloin jälkeenpäin miettiä teidän kahdeksaa valaisinta. Teillä on nyt sitten yhteensä 2kWh valotehoa (tosin en tiedä mikä on leojen hyötysuhde, villessä se oli melkeen sata) mikä ainakin äkkiä minusta tuntuu kauhean suurelta (ylimitoitettu?)

  Meillä nyt on 2×250 ville valaisimilla ja jos siihen vertaa niin teillähän on kentällä enemmän valoa kuin leikkaussalissa, heh ;)

  Tai sitten teillä on “kovemmat vaatimukset” tai paljon suurempi kenttä (=valaistava alue).

 5. repe
  17.12.2007 klo 09:26

  no ei ne valot nyt sentään häikäisemään pääse, aika tasainen tosiaan kentän pinnassa on valaistus, hyötysuhteista en muista mutta luxeja on 35 huonoimmillaan jossain reunoilla ja parhaimmillaan 110 tolpan juuressa, mutta siellä missä suurin tarvis niin melko tasaisesti semmoista 60, eli hyvinkin täyttää kaikki normit. tuntitoiminnassa kenttämme on. ja mikä parasta niin tuolla järjestelyllä ei tule häikäisyä hepoille eikä hepottelejoille, ei myöskään kentän ympärille. kenttä on 22x42mi
  kiitosta vaan teille, oli suureksi avuksi omalle pähkäilylle.

 6. 17.12.2007 klo 09:38

  Tuo 60luxia kuulostaa ihan hyvältä. Sataa luxia taitavat ratsastusliitot yms. suositella esim. kilpailu- yms. toimintaan, mutta minusta tuo suositeltava 100lux on vähän jo liioittelua.

  Teidän valaistusen paras puoli on tosiaan tuo tasaisen valo koko kentälle. Kyllä konien kelpaa.

  Ja hauska kuulla, että meidän pähkäilystä oli apua teidän pähkäilyyn ;)

Kommentointi suljettu.