Hehkulamppu historiaan

EU:n Eco-design-direktiivi kieltää hehkulamput tulevaisuudessa. Asia on hyvä tiedostaa omissa rakennusprojekteissaan. Valaistussuunnitelmaan ei ehkä enää kannata sijoittaa kovin montaa hehkulamppua!

Vaikka hehkulamput kieltävä direktiivi tulee niin vielä ei kuitenkaan ole tarvetta hamstrata varastoja täyteen hehkulamppuja. Syksyllä [1.9.2009 jälkeen] syyskuusta 2009 eteenpäin himmeäkupuisten hehkulamppujen myynti on kiellettyä. Kirkaskupuiset hehkulamput poistuvat hitaammin – asteittain vuoteen 2012 mennessä.

60 wattisten perushehkulamppujen valmistus loppunee näillä näkymin syyskuussa 2011. Vuotta myöhemmin 2012 vuorossa on pienempitehoiset lamput. Syyskuun 2012 jälkeen kaikki yli 7 wattiset hehkulamput ovat kiellettyjä.

Kuluttajan on kuitenkin hyvä tiedostaa seuraava: Uusi direktiivi koskee ainoastaan myyntiä, joten kuluttajat voivat edelleen käyttää hehkulamppujaan kotona ilman pelkoa lain rikkomisesta. Eli toimivia hehkulamppuja ei tarvise vaihtaa.

Eikä direktiivi muutenkaan vielä ole kiveen hakattu kaikkine yksityiskohtineen. Kotitalouksien valaisimille tulevat uudet vaatimukset valmistunevat vasta ensi vuoden lopulla. Muun muassa halogeenispottilampuille määritetään uusia tehokkuusvaatimuksia. Vuonna 2013 vaatimuksia todennäköisesti kiristetään. Myös loiste- ja purkauslampuille, joita käytetään muun muassa katu- ja toimistovalaisimina tulee uudet energiatehokkuusvaatimukset jo kuluvan vuoden aikana.

Perinteisten hehkulamppujen korvaaja lienee energiansäästölamppu tai halogeenilamppu, jotka molemmat ovat energiankulutukseltaan hehkulamppua säästeliämpiä. Hehkulampun suoraan korvaavia halogeenilamppuja saanee käyttää aina syksyyn 2016 saakka.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “Hehkulamppu historiaan

 1. Jussi M
  13.08.2009 klo 19:42

  Syyskuun 2012 jälkeen syödään palaneita pullia kun uuninvalot himmenee. Odotan jännityksellä edullista korvaavaa tuotetta (pitäisi kestää se 300 c lämpöä)

 2. 14.08.2009 klo 08:45

  Hyvä pointti Jussi! Harvat ovat ajatelleet kuinka paljon hyviä puolia hehkulampulla on – nyt vaan halutaan hokea, että ne ei ole kovin EKOja ja niistä pitää päästä eroon…

 3. jarze
  27.06.2010 klo 01:55

  Jeps, erityisiin paikkoihin tarkoitettujen lamppujen lisäksi esimerkiksi ravintoloissa hehkulamput ovat usein himmennettyjä. Se ei kuulemma onnistu energiasäästölampuilla…

Kommentointi suljettu.