Suorasähkölämmityksen suosio hiipuu, mutta hitaasti

Enston tekemän tutkimuksen mukaan suorasähkölämmitys on edelleen suosituin lämmitysmuoto uudisrakennuskohteissa. Vuonna 2007-2008 rakentaneiden keskuudessa suoran sähkölämmityksen valitsi yli puolet (51 prosenttia) rakentajista. Omakotitaloissa maalämpöpumput kasvattavat kuitenkin koko ajan suosiotaan merkittävästi. Tutkimuksessa 19% päätyi maalämpöön.

Vuosien 2009-2010 rakentajista kuitenkin enää “vain” 36% aikoo päätyä suoraan sähkölämmitykseen kun taas maalämpöä harkitsee 29 prosenttia rakentajista.

Sähkölämmityksellä etunsa

Lämmitysjärjestelmän valinta on yksi isoimmista päätöksistä, joita omakotirakentajan pitää projektinsa aikana tehdä. Moni rakentajista valitsee sähkölämmityksen vaikka sähkön hinta on noussut ja sähkölämmityksen energiakulut ovat kovat esim. maalämpöön verrattuna. Suora sähkölämmitys on investointina rakennusvaiheessa vain murto-osa muihin lämmitysvaihtoehtoihin verrattuna. Joidenkin laskelmien mukaan maalämmön investointeja täytyy kuolettaa 20 tai jopa 30 vuotta ennen kuin alkukustannusero suorasähkölämmitykseen on kurottu umpeen.

Pienissä taloissa sähkölämmitys on hyvin kustannustehokas, sillä pääomakustannukset ovat pienet ja huoltokustannukset minimaaliset.

Esimerkiksi matalaenergia- ja passiivitalojen lämmitysjärjestelmää mietittäessä suora sähkölämmitys pitää pintansa.

Sähkölämmitys on tekniikaltaan yksinkertaista ja silloin myös talotekniikka pysyy yksinkertaisena ja edullisempana.

Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2008 rakentaja.fi -sivustolla ja siihen osallistui 1316 rakentajaa.

Lähde: Sähköistystutkimus Enston sivuilla.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 2 krt)