Maalämpöputkeen vaaditaan jatkossa lupa

Maalämpöputken asennus omalle tontille muuttuu ensi vuonna luvanvaraiseksi. Ympäristöministeriössä valmistellaan asiaa koskevaa asetusmuutosta.

Just. Mitähän keksivät seuraavaksi omakotiasujien iloksi?

Nykytilanne vaihtelee kunnittain. Osa kunnista vaatii asennus- tai toimenpideluvan, osa vaatii ilmoituksen ja osa ei mitään, kuvailee hallitussihteeri Kirsi Martinkauppi. Lämpökaivoa varten porataan jopa 200 metriä syvä reikä maaperään. Martinkaupin mukaan pulmia esiintyy esimerkiksi silloin, kun poraus menee vinoon ja päätyy naapurin puolelle. Myös poraaminen pohjavesialueella tai maanalaisen asemakaavan alueella muodostaa riskin.

Lämpökaivo-oppaassa maalämmön rakentajalle suositellaan toimenpideluvan hakemista. Ensi vuonna suositus muuttuu määräykseksi. Luvanvaraisiksi muuttuvat myös pinnalle asennettavat lämmönkeruuputkistot.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 2 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Maalämpöputkeen vaaditaan jatkossa lupa

  1. kimmo
    06.10.2010 klo 09:12

    Ehkä kuitenkin ihan hyvä homma että jossain on tieto missä lämpökaivo tai pintaputkisto sijaitsee.,
    Se saattaa olla tärkeä tieto vaikka 50 vuoden päästä piharemonttia tehdessä kun talolla on jo kuudennet omistajat.

    Ja voisi välttyä omatoimiasentajien kömmähdyksiltä.
    Minulle eräs itse oppinut rakentaja kertoi suunnitelmistaan putkittaa talon pohjat perustusten teon yhteydessä maalämpöä varten.

    Siinä sitten vähän aikaa keskusteltiin ja ymmärrettiin yhdessä että talon alle tulee ikirouta jos sieltä alkaa ottamaan energiaa maalämpöä varten,koska aurinko ei lämmitä talon alla eristeiden peitossa olevaa maata.

    Uskon että itse lupa kyllä irtoaa helposti,pientä maksua vastaan toki ;)

  2. 06.10.2010 klo 19:32

    Ajatuksena hyvä, että jossain on tieto arkistoituna ja täytyy uskoa (=toivoa) että kaupunkien/kuntien arkistot ovat sellaisia kuin arkistojen pitääkin eikä vain komeroita jossain kunnantalossa. Niistäkin olen kuullut.

    Itseäni ajatuksessa lähinnä vieroksuu tuo rahastamisen naamioiminen maksullisen luvan taakse – miksi kaikesta pitää periä erikseen maksua. Ymmärrän kyllä että kunnat ovat liki konkurssissa, mutta silti.

    Meillä esim. vesiputkivedoista pyydettiin vain linjakuvat kaupungin arkistoon ilman mitään maksuvelvoitetta. Toimitin ilomielin kun toiveen kylkeen vielä tarkennettiin, että kuvat arkistoidaan tuleville mahdollisille kiinteistö- ja maaomistajille – enemmän tuon kaltaisia velvoitteita ilman laskua :)

Kommentointi suljettu.