Aurinkovoimalan teoreettinen huipputeho

Aurinkosähköjärjestelmän huipputeho ilmoitetaan yleensä piikkiwatteina (kWp) ja yksittäisen paneelin teho watteina (W). Vuosittainen sähköntuotto ja -kulutus ilmoitetaan kilowattitunteina (kWh). Yksittäisen aurinkopaneelin wattimääräinen nimellisteho lasketaan laboratorio-olosuhteissa standardin mukaisella 1 000 kWh/m² -säteilyteholla, joka tarkoittaa sitä, että aurinko säteilee neliömetrin kokoiselle alueelle 1 000 kilowattituntia vuoden aikana. Yksi 400-wattinen aurinkopaneeli tuottaa sähköä edellä mainituissa olosuhteissa 400 kWh vuodessa. Tällöin kahdenkymmenen 400-wattisen paneelin, eli yhteensä 8 kWp -kokoisen järjestelmän teoreettinen vuosituotto on 8 000 kWh.

Suomessa talvet ovat tunnetusti pimeitä, mutta pitkien kesäpäivien ansiosta vuosittainen säteilymäärä on meillä noin 800–1 000 kWh/m2, pohjoisessa hieman etelää vähemmän. Säteilymäärä on samaa tasoa maailman suurimman aurinkoenergian hyödyntäjän Saksan kanssa. Esimerkkinä käytetyn 8 kWp -kokoisen järjestelmän laskennallinen tuottoarvio Suomen olosuhteissa on näin ollen 6 400 kWh vuodessa. Pimeistä talvista huolimatta aurinkosähköjärjestelmän hankinta kannattaa siis ympäri maan.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 4 krt)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Tämän kirjoituksen kommentointi suljetaan on 06.04.2027.