Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäässä

Meillä on ollut Toshiba -ilmalämpöpumppu marraskuusta 2005 lähtien – vähän yli kymmenen vuotta siis. Ikinä ei pumpun ulkoyksikkö ollut yhtä pahasti jäässä kuin nyt. Kerran ennen ollut vähän jään kanssa ongelmia – maaliskuussa 2006.

Tässä kohtaa tarkennettava, että ilmalämpöpumppu toiminut meillä koko talven ihan ok ja lämmittänyt torppaa normaalisti. Ei olla siis huomattu mitään normaalista poikkeavaa. Alla oleva tilanne huomattu tänään ja kuvattu. Sammutin laitteet ja sulatin lämpöpuhaltimella ulkoyksikön jäästä.

Pikaisella nettisurffauksella jäätyminen ei olisikaan niin vakavaa miltä näyttää. Oheen ScanOfficen tekstistä “Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätäminen” muutama lainaus:

Talvisään ollessa pitkään kosteaa ja lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin, voi myös jäätä muodostua jossain määrin laitteen pohjan reunoihin sekä laitteen toiseen (vasempaan) päätyyn.

Tämä on täysin normaalia eikä sillä ole vaikutusta laitteen toimintaan. Tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa säätämällä laite toimimaan jäähdytystoiminnalla n. 30 min. ajan. Tällöin ulkoyksikön kenno lämpenee ja sulattaa jäätä ja lunta pois.

Joskus, talven ollessa poikkeuksellisen kostea ja kylmä samanaikaisesti sekä myös äärimmäisissä lumiolosuhteissa, saattaa ulkoyksikkö jäätyä kauttaaltaan ja tämä jään muodostuminen esiintyy muutaman sentin paksuisena jääkerroksena kauttaaltaan laitteen lamellipintojen päällä.

Tämäkään ei ole ”vaarallista” ja tällaisessa tapauksessa ulkoyksikkö yksinkertaisesti sulatetaan.

Helpoin ja nopein tapa sulattaa ulkoyksikkö on valuttaa jään päälle kuumaa (ei kuitenkaan polttavan kuumaa) vettä. Tällä toimenpiteellä jää poistuu pinnoilta vahingoittamatta ulkoyksikköä millään tavalla. On tärkeätä, että jäätä ei ryhdytä hakkaamaan pois taltalla, ruuvimeisselillä tms. teräaseella. Ulkoyksikköä ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja eikä kovia tärähtelyjä.

Ennen minkäänlaisia sulatustoimenpiteitä tulee laitteen virta kytkeä pois päältä turvakytkimeltä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 12 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäässä

Kommentointi suljettu.