Sijoitusasunnon välitodistus

taloyhtioOstin kokeilumielessä sijoitusasunnon marraskuussa 2013. Silloin ajatuksena oli, että jatkan “sijoittamista” ja hankin lisää asuntoja, jos homma tuntuu mielekkäältä, ei aiheuta suunnattomasti päänvaivaa ja pataan ei tule rahassa suunnattomasti.

Nyt reilu kaksi vuotta ostopäätöksen jälkeen olisi hyvä aika välitilinpäätökselle. Asunnon oston jälkeen seuraava vuosi meni kuin itsestään ja nyt reilu vuodenpäivät olen seurannut markkinoita jälleen tiiviimmin ja harkinnut toisen asunnon ostamista. Mutta ikävä kyllä markkinat ovat tällä hetkellä minun näkökulmastani huonot – ei tahdo löytyä minulle sopivia kohteita järkevään hintaan. Eli edelleen seuraillaan ja odotellaan josko tilanne muuttuisi.

Mutta sitten takaisin asiaan, ensimmäiset kaksi vuotta asunnon:

  • (Realistinen) vuokratuotto ollut noin 2,7%. Realistinen=laskettu kaikki kulut ja remonttivara (=huomioitu mahdolliset tulevat remontit).
  • Oman pääoman tuotto ollut noin 7,8%.
  • Oman pääoman tuotto ollut noin 14,5%, jos huomioidaan asunnon arvonnousu ja pääomaverot. Arvonnousu laskettu tilastokeskuksen asunnon paikkakunnan vanhojen kerrostaloasuntojen hintaindeksillä, jossa vuosi 2010=100.

En alkuun asettanut tuotoille mitään tavoitteita vaan pyrin lähtemään varman päälle liikkeelle ja varmistamaan, että asunto olisi koko ajan vuokrattuna. Tuottoprosentit voisivat olla parempiakin ja ehkä seuraavassa kohteessa tai seuraavan vuokralaisen kanssa uskaltaa hinnoitella rohkeammin (=ahneemmin).

Mutta lyhyesti – alkuun pitää olla tyytyväinen. Eli Jortikan sanoin “hei jätkät, ei tää niin vaikeeta ole!”

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2010=100

kuva Tilastokeskus

Lue myös:

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)