Etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitoista kiistellään

Tutkijat ja säteilyturvakeskus ovat erimielisiä etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitoista. Tutkijan mukaan etäluettava voi aiheuttaa terveysongelmia, Stuk taas kiistää väitteet.

Säteilyn määrä riippuu siitä miten usein sähkömittari lähettää tietoa. Tutkijan mukaan olisi parempi, jos mittari lähettäisi tietoa vaikka vain kerran päivässä, tällöin päivittäinen sähkömagneettinen säteily olisi vähäisempää.

Tampereen Yliopiston tutkija Mikko Ahosen mukaan mallien välillä on kuitenkin suuria eroja: Osa mittareista kommunikoi sähkön käyttäjän ja sähköyhtiön välillä jopa useita kertoja minuutissa. Stukin käsitys on, että mittarit lähettävät tietoa kerran tunnissa.

- Meidän tietojen mukaan etäluettavat mittarit lähettävät muutaman sekunnin kerran tunnissa, ei sen enempää, Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Lauri Puranen sanoo.

Onko Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomessa siis vain yhdenlaisia etäluettavia sähkömittareita?

- Niitähän on useammanlaisia, mutta tietääkseni niiden lähetysaika on hyvin pieni kaikissa, Puranen sanoo.

Ahosen mukaan kaikki sähköyhtiötkään eivät ole ajan tasalla siitä mitä asentavat.

- Sähköyhtiöt eivät ole ajan tasalla, kun sanovat, että mittarit lähettävät kerran kuukaudessa. Tietyissä tapauksissa sähköyhtiöiden edustajat eivät edes itse tiedä.

Ei ennakkotutkimusta eikä seurantaa

Etäluettavat mittarit on tuotu suomalaisten koteihin ilman ennakkotutkimusta sähkömagneettisen säteilyn määristä. Stukin mukaan tutkimusta ei tarvita.

- Niiden aiheuttama säteily on niin pientä, ettei siinä tarvita mitään ennakkotarkastusta, Puranen sanoo.

- Konsepti on tuotu Suomeen ilman keskustelua, Ahonen kritisoi.

Koska Stukin mielestä etäluettavien mittareiden säteily on vähäistä, niiden toimintaa ja käyttöä ei myöskään seurata jälkikäteen.

- Altistuminen on niin vähäistä, että emme sitä seuraa, Puranen sanoo.

Turun Sanomien mukaan etäluettavat mittarit ovat aiheuttaneet muitakin yllättäviä haittoja. Mittareiden signaalit häiritsevät varsinkin himmentimellä varustettuja valaisimia ja tietyntyyppisten lattialämmityslaitteiden tiedetään menneen epäkuntoon etäluettavan mittarin asennuksen jälkeen. On myös huhuttu rikkoontuneista sähkölaitteista. Lue lisää TS:n uutisesta.

Lue lisää etäluettavan mittarin sähköhaitoista Ylen uutisesta. Ja lue myös Ylen uutinen Etäluettavissa sähkömittareissa tietoturva- ja yksityisyysongelmia.

STUKin mukaan pahin sähkömagneettista säteilyä ihmisille aiheuttava laite on edelleen kännykkä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)