Sähkölle tulossa kaikkien aikojen korotus!

Hallitukselta odotetaan ensi kuussa lakiesitystä, jossa sähkökatkoista maksettavat korvaukset kiristyvät. Se merkitsee kaapeloinnin lisääntymistä, mikä iskee maa- ja metsäseuduilla toimiviin sähköyhtiöihin.

Maaseutuyhtiöt perivät investoinnit asiakkailta siirtohinnoissa, joiden arvioidaan nousevan pahimmillaan 70–80 prosenttia. Investoinnit nostavat arvonlisäverollista siirtohintaa keskimäärin 1,2 senttiä kilowattitunnilta eli yli kolmanneksen nykyisestä.

Hienoa tämä nykypoliikka – taas tuntuu että haja-asutusaluetta ja maaseutua rangaistaan oikein isolla kädellä, sillä jos Suomessa olisi pelkästään metsäalueilla toimivia yhtiöitä, niiden kustannukset voisivat nousta jopa euroon kilowattitunnilta.

lähde Maaseudun tulevaisuus: Sähkön siirto kallistuu maaseudulla jopa puolet

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 2 krt)

6 kommenttia kirjoitukseen “Sähkölle tulossa kaikkien aikojen korotus!

 1. 22.01.2013 klo 19:29

  Maalla asuminen kallistuu koko ajan. Etenkin ne asiat, joihin ei itse voi kulutuksellaan vaikuttaa (kiinteistövero, sähkön perusmaksut jne). Nyt olisi jo kiire näköjään päästä eroon sähkölämmityksestä (siihen menee meillä vielä muutama vuosi…) ja kai tässä pitää muutenkin siirtyä jääkaapista maakellarin käyttöön. Harmi, ettei olla “aurinkoisella” paikalla, ei voi haaveillakaan aurinkosähköstä, ei edes aurinkokeräimistä.

 2. Tuoski
  23.01.2013 klo 09:51

  Niinno, hinnankorotus taitaa koskea Fortumiakin joka toimii myös kaupungeissa. Tuo taitaa aika moneen kaupunkilaiseenkin vaikuttaa.

 3. 23.01.2013 klo 12:38

  Mutta onko Fortumin kaupunkiasiakkailla tälläkään hetkellä esim. yhtä isoja perusmaksuja kuin maaseudulla jossa sähkö toimitetaan ilmassa?

  Taitaa osua korotus myös perusmaksuihin ja kaupungeissahan ne perinteisesti ovat olleet aika paljon pienempiä.

 4. Jokke
  25.01.2013 klo 22:43

  Maaseudulla on kaapeleissa enemmän kuparia /talous.Voiko hintaero johtua siitä?

 5. Jore
  27.01.2013 klo 10:41

  Maaseudulla asuminen käy kalliiksi kun joudut maksamaan osuutesi yksityistiemaksuista, lisäksi kustantamaan oman tien aurauksen ja muun ylläpidon. Elämiselle ehdottomat asiointikustannukset, kuten kaupassa käynti, ovat suuremmat kun pitää omalla autolla kulkea.

  Vesi- ja jätevesihuollon joutuu itse rakentamaan tai liittymään yhteiseen osuuskuntaan. Yleensä nämäkin kalliimpia. Laajakaista on kalliimpi kuin taajamissa, tai sitä ei saa ollenkaan.

  Nyt sitten sähkönkin hintaan kohdistuu korotuspaineita maaseudulla, kun sähköverkkoa kaapeloidaan.

  Kiinteistö- ja tulovero on kuitenkin sama kuin kaupungeissa, vaikka maaseudulla tarjolla on vain vähäinen osa taajama-asukkaiden palveluista. Ei ole yhteiskunnan puolesta hoidettuja teitä, kunnallistekniikkaa, harrastustoimintaa, palveluja vaikka veroina niistä maksetaan yhtä paljon…

  Tasa-arvoisuuden vuoksi maaseudulla tulisi olla alempi verotus, koska vastiketta saadaan huomattavasti vähemmän.

 6. 28.01.2013 klo 14:38

  Jore, juu tuo ollut jo pidempään nykypolitiikan linjana. Monet asiat nähdään ja päätetään liian “kaupunkikeskeisesti”.

  Jokke, totta tuokin. Tosin ymmärtääkseni ilmalinjoista on maksettu jo kauan merkittävästi korkeampaa perusmaksua kuin mitä kaupungissa. Tosin itselläni ei ole (vanhaa) kokemusta kuin Turku Energian halvasta siirtomaksusta (taisi olla 0eur).

Kommentointi suljettu.