asuinrakentamisen volyymi supistui/supistuu…

2.tammikuuta päivitetyissä tilastokeskuksen tiedoissa uudisrakentaminen kasvoi Suomessa lokakuussa reilut 12 prosenttia, mutta asuinrakentamisen volyymi supistui nelisen prosenttia.

    Rivi- ja kerrostalojen rakentamisen volyymit supistuivat edelleen ja lokakuussa jatkui myös omakotitalojen volyymin väheneminen.

Kuvassa [tilastokeskus] näkyy asuinrakentamisen suunta sinisellä käyrällä.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi kuvaajassa 2005=100, vuosimuutos %. Tuohon peilaamalla esimerksi loppuvuodesta 2007 mentiin jopa alle vuoden 2005 tason asuinrakentamisen osalta. Ja tämähän ei tarkoita muuta kuin taantumaa asuntolainamarkkinoille mikä taas heijastuu asuntokauppoihin – myyntiajat pitenee, pyynnit laskevat jne…

Parhaillaan rakentaville ja vuoden 2008 aikana aloittaville uudisrakentajille asia ei välttämättä ole niin huono. Itse asiassa nämä herrat tai rouvat ovat mielestäni paremmassa asemassa kuin me ja muut parin edellisen vuoden aikaiset rakentajat/rakennuttajat. Ylikuumentuneet rakennusmarkkinat rauhoittuvat edes jossain määrin, mikä varmasti tuo hintoihin enemmän järkeä ja asiakaspalveluun lisäarvoa.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)