itsekkäitä kerskakuluttajia

    “Omakotiasujat ovat itsekkäitä omaan napaan tuijottelijoita, jotka huristelevat päivässä satoja kilometrejä omalla kahdella autollaan ja elävät jossain korven keskellä. Kerskakäyttäytymistä, johon ei olisi näinä ilmastonmuutoksen aikoina varaa.”

Sehän on liki suora kuvaus meistä. Luin ko. kommentin tänään lehdestä – printtiversiosta siis. Teksti on kuulemma lainattu Taloussanomien keskustelupalstalta. En kyllä itse koko keskustelua löytänyt, vaikka etsin. Olisin halunut osallistua.

Aihe on mielenkiintoinen, oikeastaan mitä herkullisin. Mikä asumismuoto on luontoystävällisin? Kuluttaako se maalla metsän reunassa asuva luonnossa viihtyvä jyväjemmari sitten kuitenkaan enemmän luontoa kuin betonilähiössä asuva urbaani city-ihminen?


Sen me nyt ainakin tilastoja katsomalla näemme, että kaupunkilainen kerrostaloasuja käyttää vesivaroja liki puolet (tai no ainakin liki sata litraa) enemmän päivässä kuin omakotitaloasuja. Sähkökulutus taas ei ole niin helposti vertailtavissa, mutta voisi äkkiä kuvitella että omakotiasukki käyttää enemmän sähköä. Tai toisaalta – paljonko palaa sähköä siihen tuhlatun veden tuottamiseen?

    “Luonto, puhtaus, turvallisuus ja rauha houkuttavat kiireisiä ihmisiä pois kaupungeista. Jopa satatuhatta kaupunkilaista suunnittelee eläkepäiviensä viettoa maalla.”

Kirjoitettiin Suomen Luonto -lehdessä helmikuussa 2002. Radio Helsingin keskustelupalstalla makaa keskusteluaihe “Maalaisuus vs. kaupunkilaisuus“, jossa ei päästä aiheessa pintaa syvemmälle vaan lähinnä pohditaan haiseeko maalainen pahalta vai ei. No, en tiedä – itse en ainakaan ole suurta eroa vielä huomannut.

Tiedelehden keskusteluista osui silmään “Kaupunkilaisen ennuste” -keskustelu, josta irroitetaan toteamus

    Taitaa perinteinen fyysinen työ tehdä ihan hyvää veltostuneille kaupunkilaisille.

Tiedä häntä. Keskustelussa oli vähän se henki, että kaupunkilaiset ei tee työtä ja maalla vaan rehkitään. Itse kyllä olen vähän samoilla linjolla, heh, omilla kaupunki- ja maaseutuasumiskokemuksilla. En jaksanut koko keskustelua läpi käydä, joten en tässä kohtaa nyt uskalla luvata tulevaisuutta kaupunkilaisille…

Pertti Nyberg muuten kirjoittaa blogia Kaupunkilainen, jossa aihetta sivutaan jos ei vähän väliä niin silloin tällöin. Mielenkiintoisia kirjoituksia joista poimin yhden: Maalainen pääministerinä.

    Suomi on ajattelutavoiltaan vielä maalainen maa. Siitä hyvänä esimerkkinä meillä on pääministeri, jonka ajattelutavat ovat kuin jostain maalaisyhteisöstä.

    Vanhanen kaipaa entisajan maalaisyhteiskunnan yhteisöllisyyttä, jossa jollain suvun patriarkalla oli viimeinen sana. Nykymaailman yhteisöllisyyttä Vanhanen ei taida oikein edes tuntea. Naisen etsiminen netistä ei ole ihan sitä mitä tarkoitan nettiyhteisöllä.

Repikää siitä city-ihmiset. Vaikka taitaa meillä (teillä) olla sentään pressana ihka aito kaupunkilainen.

Muuten, aika hauskaa lukea noita keskusteluja – nehän menee välillä jo “meidän isä on vahvempi kuin teidän isä” -tasolle. Aika hurjaa! 8o

Mutta loppuun yksi ihan oikea uutislinkkikin, joka koskee hyvinkin paljon aihetta: Asuntorakentaminen romahti alkuvuonna – etenkin rivi- ja kerrostaloasuntojen aloitukset vähenivät. Uutisen mukaan omakotitaloja rakennettiin edelleen entiseen malliin, joten viittaisiko tämä siihen, että kerrostaloasumisen suosio on vähenemässä? No, ehkä nyt ei kuitenkaan uskalla näin isoja johtopäätöksiä tehdä näin pienestä aikaikkunasta.

[btw. Tämä kirjoitus karkasi lopussa kyllä vähän aiheesta. Sellaista sattuu, joten menkööt...]

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 2 krt)