kotitalousvähennys

Tänään on, ainakin täällä päin Suomea, viimeinen palautuspäivä veroilmoitukselle.

Itselläni oli eilen taas pitkä ilta kuittien yms. etsimisessä/kaivamisessa. Remontoimiseen asia liittyy kotitalousvähennyksen osalta. Meillä vielä remontoitiin vuonna 2006, ennen “uudisrakentamisen” aloittamista. On meillä remontoitu myös tänä vuonna ja viime vuoden lopussakin, mutta siitä ei taida olla iloa kun tuon laajennuksen perustamiskokous on pidetty.


Itseäni vähän ihmetyttää miksi perusparantaminen ei ole perusparantamista tai remontoiminen remontoimista jos kohteessa on siinä sivussa uudisrakentamista tai jos kohteessa on ollut lähiaikoina uudisrakentamista. En löytänyt faktaa, mutta olisiko se 18 kk, jonka aikana uudisrakentamisen lopputarkastamisesta kaikki perusparantaminenkin lasketaan vielä uudisrakentamiseksi. Joku väitti että “karenssiaika” olisi jopa viisi vuotta?

Miksi muuten näiden veroasioiden setviminen jää aina viime tippaan, vaikka hyvin on tiedossa, että se on joka kevät edessä. Verottajan vero-ohjeet sivuilta löytyy hyvää informaatiota aiheesta. [No, hyvä on tässä kohtaa vähän suhteellista]

Kotitalousvähennykseen on oikeus, jos mutkikkailta tuntuvat rajoitteet ja ehdot täyttyvät. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että oman asunnon perusparantamiseen käytetty ulkopuolinen työ oikeuttaa kotitalousvähennykseen kun taas uudisrakentaminen (laajennus on uudisrakentamista) tai siihen verrattava työ ei oikeuta kotitalousvähennykseen.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)