kattourakoitsijan valinta

Kattoremontin urakoitsija on nyt sitten valittu ja urakkasopimus tehty. Pois tästä ei pääse kuin purkamalla tehty sopimus. 8-)

Tämä on nyt toinen kattoremontti, jossa olen valvovana silmänä. Edellinen oli puutaloyhtiön kattoremontti kesällä 2004. Siitä oppi jotain ja niitä hedelmiä yritettiin nyt nauttia. Nyt tehty [ikioma] urakkasopimuspäätös oli ennakoitua vaikeampi. Yksin piti pähkäillä toimittajien hyviä ja huonoja puolia. Ei ollut takana taloyhtiötä tai hallitusta tukemassa. Lopullinen valinta meidän kattourakoitsiasta tehtiin huomioiden seuraavia seikkoja:

  • Tarjouksen “tarjoaminen” (muoto, erittely, tarjouksen jättäminen aikataulussa jne).
  • Yritys (mitä tietoa yrityksestä mm. yritys- ja yhteisöjärjestelmässä). Ihan pikkupuljuissa tai vastaperustetuissa kuin aina lepää pieni riski/epävarmuus.
  • Urakkatarjouksen sisältö, lähinnä mikä pelti ja/tai valmistaja. Oliko esim. piipunhatut kaupassa mukana jne.
  • Hinta.

Näin jälkeenpäin harmittaa, että en pyytänyt tai antanut tarjouksille enemmän aikaa. Niin ja unohdin tarjouspyynnöissä mainita piippujen hatuista. Näitä hattuja muutamat tarjosivat oletuksena urakkaan kuuluvaksi. Enkä tajunnut tarjouksessa mainita vanhojen lautojen/peltien poiskuljetusta.

Sitten itse tarjouksiin:

Halvin tarjous tuli myöhässä. Jos olisi saapunut ajoissa, olisin ehkä valinnut Yritys F:n. Ajoissa saapuneista tarjouksista tiputin heti Yritys B:n ja Yritys D:n. Tarjoukset olivat noin hintoja, ei erittelyä ja hinnat oli muutenkin suhteellisen kovia. [nämä yritykset ja tarjoukset muuten löytyy siis listattuna täältä]

Lopulliseen puntariin vaihtoehdoiksi jäi siis Yritys A ja Yritys C. Ja kuten sanoin Yritys F tuli vielä lopussa tarjousajan umpeuduttua sotkemaan kuvioita. Yritys E:n jätin myös pois koska toimitti tarjouksen myöhässä, ja puhelimitse, eikä antanut tarkempaa erittelyä vaan sanoi hinnaksi noin hinnan. Eilen sain vielä yhden puhelun – olisi tarjonnut vielä tarjousta reilut kaksi viikkoa pyydetyn takarajan jälkeen!

Mitään tarjousta en lopulta hyväksynyt sellaisenaan vaan jatkoin neuvotteluja Yritys C:n kanssa. Yritys C:n ensimmäinen tarjous oli asiallinen, hinta ei ollut paras, mutta ei myöskään pahin. Tarjouksessa ja yrityksessä muut asiat vakuuttivat/miellyttivät lopulta hieman muita enemmän. Yritys C lienee myös tarjouksen tehneistä yrityksistä suurin ja vakaavaraisin? Yritys C:n kanssa päästiin hinnassa [2.tarjous] lähemmäs Yritys A:n hintaa ja kun lopulta päästiin neuvotteluissa yhteisymmärrykseen myös piippujen hatuista [3.tarjous], jotka sisältyivät Yritys A:n tarjoukseen, oli ratkaisu selvä. Urakkasopimus allekirjoitettiin perjantaina 13. huhtikuuta. [huom! argh mikä päivä, toivottavasti ei enne!]

Toki aina jää jossiteltavaa ja pohdittavaa (“oliko päätös oikea”), mutta uskon että valintamme oli oikea (ts. turvallinen) ja emme koe pettymyksiä tai ongelmia kuten aikanaan puutalon kattoremontissa tuli koettua. No, aika näyttää…

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)