valmiustila kuluttaa puolet sähköstä

Jatketaan aiemmasta.

Valmiustila

    Valmiustilan sähkönkulutusta aiheuttavat ajastimet, kello, näytöt ja laitteiden turvajärjestelmät. Nykyisin eurooppalaisesta kodista löytyy keskimäärin jo noin 20 erilaista sähkölaitetta, jotka kuluttavat sähköä myös ollessaan valmiustilassaan (Standby Power Use and the IEA”1-Watt Plan” 2005).


Valmiustilojen kulutustehoissa on eroja. Esim. TV vie keskimäärin 5W ja video 6W. Kellot, radiot ja tietokoneet vie keskimäärin hieman alle 2W. Stereosarjat vie jopa 10W valmiustilassaan. Vuositasolla edelliset lukemat, esim. televisio, ovat enemmän konkreettisia – 45kWh.

Valmiustilan “maksamista” vuositasolla voidaan arvioida euroina, olettaen että kodista löytyy se keskimääräinen 20 sähkölaitetta valmiustilassa. Vuosikulutus olisi siis luokkaa 900kWh – euroina siis jotain 63 euroa.

Sitten päästäänkin otsikossa mainittuun väitteeseen: Koko Suomen mittakaavassa valmiustilakulutus on jo huikea. Valmiustilojen arvioitiin kuluttavan Suomessa vuonna 2000 noin 500 GWh eli lähes puolet kulutuselektroniikkalaitteiden kokonaiskulutuksesta. Se on paljon se!

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)