saunan sähkökulutus kotitalouksissa

Tutkaillaanpa aihetta vähän enemmän.

    Kodin energiankäytöstä puolet menee lämmitykseen [oletan että tässä on kyseessä suorasähkölämmitteinen asunto]. Lämpimän veden osuus on viidennes. Loppu eli kolmannes jakaantuu kodin sähkölaitteiden ja valaistuksen kesken. Tutkimusten mukaan samankokoisten, samanlaisissa asunnoissa asuvien perheiden energiankäytössä on suuria eroja. Käyttötapojen ja -tottumusten lisäksi mm. laitteiden valinta ja ikä vaikuttavat energiankulutukseen.


Löysin netistä erikoistyön aiheena “sähkönkulutus kotitalouksissa“. Työ on sellaiset 17 sivua ja aika mielenkiintoista luettavaa.

Sauna

Meille tulee saunaan, jahka valmistuu, ainavalmis kiuas. Erikoistyö kertoo kiukaan vuosikulutuksesta seuraavaa:

    Yleisin saunatyyppi Suomessa on kertalämmitteinen sauna. Niiden sähkönkulutus vaihtelee huomattavasti eri tutkimuksissa, keskimääräinen kulutus on 1000 kWh vuodessa, mutta saattaa olla maksimissaan jopa 2500 kWh/a. Yhden saunomiskerran sähkönkulutukseksi tutkimuksessa on saatu omakotitalossa 8,9 kWh ja rivitalossa 8,4 kWh ja kerrostaloissa 5,5-7 kWh.

Jatkuva- ja yösähkölämmitteiset saunat ovat yleistyneet viime vuosina. Jatkuvalämmitteisen saunan muhimisteho, jolla kiuas pidetään aina lämpimänä, on noin 300 W. Kulutusmittauksissa jatkuvalämmitteisen saunan vuosikulutukseksi on saatu 2500 kWh, joka on yli kaksinkertainen verrattuna tavalliseen kertalämmitteiseen saunaan. Yösähkölämmitteisen kiukaan keskimääräiseksi vuosikulutukseksi on saatu 2700 kWh.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)