Kotitalousvähennys muuttui

veroYksityishenkilöille suunnattu kotitalousvähennys muuttui vuoden 2012 alussa. Vuoden 2012 kotitalousvähennys tulee olemaan pienempi kuin vuonna 2011. Vuoden 2011 verotuksessa kotitalousvähennys oli 3000 euroa henkilöä kohden ja omavastuu 100 euroa. Työn osuudesta voi vähentää 60 prosenttia. Vuonna 2012 kotitalousvähennys on 2000 euroa henkilöä kohden ja työn osuudesta on mahdollista vähentää enää vain 45 prosenttia.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä haetaan itse. Teetetyistä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä kunnossapito- ja perusparannustyöstä maksetuista työkorvauksista ilmoitetaan veroilmoituksessa. Verottaja tekee tämän jälkeen vähennyksen suoraan henkilön verosta. Vähennys myönnetään sinä vuonna, minä työkorvaus tai palkkakin on suoritettu.

Kotitalousvähennyksen tarkoituksena on korvata kotona tehtävää työtä ja siirtää sitä markkinoille ja näin kasvattaa kotitalouspalveluiden kysyntää ja työllisyyttä sekä vähentää ns. harmaata taloutta. Alkujaan kotitalousvähennystä kokeiltiin vuonna 1997 Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä. Nykyisessä muodossaan kotitalousvähennys on tullut voimaan vuonna 2001.

Kuka saa kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennykseen on oikeutettu henkilö, joka ostaa kotitalous-, kodintekniikka-, hoito- tai remonttipalveluita asuntoonsa tai vapaa-ajan asuntoonsa. Vähennys on tarkoitettu yksityishenkilöille, ja tästä syystä sitä ei myönnetä yrityksille tai yhteisöille. Osakas tai hänen vuokralaisensa on oikeutettu kotitalousvähennykseen niiden korjaustöiden osalta, jotka asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan ovat osakkaan vastuulla.

Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2012 saada yhteensä 4 000 euron vähennykset. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2 000 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

Kotitalousvähennystä saa myös tilanteissa, joissa henkilö maksaa remontti-, kotitalous- ja tietotekniikkatöitä hänen tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa-ajanasunnolla. Kotitalousvähennystä ei myönnetä tilanteissa, jos samaan työsuoritukseen on saatu omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea, kunnan myöntämää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli tai palkkatukea/matalapalkkatukea. Etuudet eivät kuitenkaan estä saamasta vähennystä muista töistä. Jos siis esim. etu on saatu päivällä tapahtuvaan lastenhoitoon, kotitalousvähennystä voi hakea illalla tapahtuvaan lastenhoitoon.

Kotitalousvähennystä ei myöskään myönnetä kunnossapito- ja perusparannustyöstä, jos asunnon korjaukseen on saatu avustus valtiolta, kunnalta tai muulta julkisyhteisöltä.

Lue lisää verottajan sivuilta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)