Hometalkoot – kosteus- ja homevauriot vakava uhka

Jopa parisataatuhatta suomalaislasta viettää pitkiä päiviä kouluissa ja päiväkodeissa, joissa on merkittäviä kosteus- ja homevaurioita. Joka vuosi osa näistä lapsista sairastuu huonosta sisäilmasta aiheutuvaan astmaan ja muihin sairauksiin.

Iltalehti kirjoittaa tänään, että kouluissa ja päiväkodeissa kosteusvaurioiden pilaamasta sisäilmasta kärsii 170 000 – 260 000 lasta. Kodeissa terveyttä vaarantavalle sisäilmalle altistuu vielä useampi eli 300 000 – 500 000 suomalaista.

Erityisen huolestuttavaa asia on koulujen ja päiväkotien sisäilman osalta. Lasten riski sairastua astmaan on liki kolmin- tai jopa nelinkertainen riippuen kosteusvaurion vaikeudesta. Lapsilla myös astman pahenemisriski on suurempi kuin aikuisilla. Kosteusvauriot lisäävät selvästi myös keuhkoputkentulehduksen ja hengitysinfektioiden riskiä.

Vastuuta rakentajille ja suunnittelijoille

Professori Kari Reijula kaipaa suurta remonttia alan lainsäädäntöön. Hän ihmettelee sitä, että nykyisin rakennusten suunnittelijat ja rakentajat pääsevät usein livahtamaan vastuusta kuin koirat veräjästä, kun rakennusvirheet paljastuvat.

Vastuu on sälytetty lähes kokonaan rakennuttajalle, jonka pitäisi hallita erittäin hyvin rakennustekniikkaa, jotta lopputulos onnistuisi“, katsoo Reijula. Hänen mielestään lain pitäisi ohjata vastuuta automaattisesti myös suunnittelijalle ja rakentajalle.

Kiinnostaako aihe, lue lisää hometalkoot.fi -sivustolta, joka tarjoaa kattavasti ja käytännöläheisesti tietoa talojen huoltamisesta ja riskirakentamisesta. Hometalkoot.fi on osa viisivuotista valtakunnallista Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelmaa.

Lue myös Iltalehden kirjoitus Kosteus- ja homevauriot vakava uhka – erityisesti lasten terveydelle, josta yllä muutama lainaus. Niin ja remonttireiskan kirjoitukset asiasanalla home.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)