WehoPuts-saostuskemikaalin riittävyys

Reilun kahden vuoden käyttökokemuksella uskaltaa jo antaa arvioita WehoPutsin käytöstä, kulutuksesta yms. WehoPuts 5 -puhdistamo vaatii toimiakseen saostuskemikaalia ja aina silloin tällöin lieteaineen tyhjennystä (ja uusia puhtaita lietepusseja).

Puhdistamon saostuskemikaali kulkee WehoPuts -hinnastossa nimellä WehoPuts-liuos. Hintaa 20 litran purkilla on 59 euroa (sis alv.) 9.12.2008 päivätylle hinnastossa. Litrahinta siis 2,95 eur.

Meillä on liuosta lisätty nyt 27 kuukauden aikana kolme kertaa (noin yhdeksän kuukauden välein siis).

  26.11.2006 10L
  31.07.2007 30L
  20.10.2008 20L

Arvioin, että seuraavaksi liuoksen lisäämistä pitäisi harkita tuossa lokakuussa 2009.  60 litralla siis meillä olisi WehoPuts 5 -puhdistamo käytössä 34 kuukautta. Kuukautta kohden liuosta kuluisi siis noin 1,8 litraa.

WehoPuts 5 -opas sanoo, että liosta kuluu noin 0,2 litraa kuutiota kohden. Tuolla 1,8 litralla siis meidän puhdistamo puhdistaisi sellaiset yhdeksän kuutiota vettä kuukaudessa [meidän vedenkulutuslukemia voit seurata sähkönkulutus + vedenkulutus -sivulla]. Samoilla arvioilla siis 10 litran liuos kestää meillä sellaiset puoli vuotta. Vuosikulutus olisi noin 21 litraa liuosta. Hinnaston (9.12.2008 päivitetty) mukaan meidän vuosikulutus olisi tuolloin 62,5 euroa liuoksen osalta.

Tässä lähitulevaisuudessa on tarkoitus laskea kaikki kulut mitä laitteesta on tullut meille huollon ja ylläpidon suhteen, samoin kuin hankintahinnan kuoletus yms. Tarkoilla lukemilla pystyisi arvoimaan sitten WehoPutsin kustannuksia esim. perinteiseen sakokaivoon (umpitankki tms), joka tyhjennetään silloin tällöin tankkiautolla [siinä ainoat kulut taitaa olla tankkiauton tyhjennysmaksut]. WehoPutsin kustannuksista vaikeinta lienee todeta laitteen oikea sähkönkulutus – arvio/keskiarvo voidaan toki helposti laskea.

Laskelmat yms. lisäilen todennäköisesti Wehoputs 5 -sivulle, joten seuraa tilannetta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 3 krt)

7 kommenttia kirjoitukseen “WehoPuts-saostuskemikaalin riittävyys

 1. Juha
  28.02.2009 klo 13:37

  Todella mielenkiintoista, meillä nimittäin ensimmäinen kemikaalihälytys tuli 7 vkon käytön jälkeen. Eli lisäsin 10 l. Myyjän edustaja ei nähnyt mitään ihmeellistä tässä. Joten joku tässä yhtälössä ei mielestäni toimi. Jos Tomilla kesti 8 kk, jos kyseessä on talo, jossa vakituiseen asutaan, niin tuntuu, että meillä ei kaikki ole kohdallaan. En tiedä Tomin talouden kulutusta, mutta meitä on kaksi aikuista ja vedenkulutuksemme melko “normaali”.
  Minkälaisia lukemia muilla käyttäjillä ?

 2. 28.02.2009 klo 20:18

  Kuulostaa oudolta? Siis tuo teidän 7vkoa ja 10litraa…

  Itse en tiedä mikä on oikein tai miten pitäisi laitteen toimia – kerron vain meidän kokemuksia. Ja jos tarrataan tuohon kyseiseen meidän ajanjaksoon (marraskuu 2006-heinäkuu 2007) niin ko. ajanjaksolla siis meni kemikaalia tuo 10 litraa (tai en tiedä paljonko liuosta oli vielä jäljellä kun kemikaalihälytys tuli).

  Kaivoin arkistoja ja vesimittari kertoo ko. ajanjaksolla käytetyn 59 kuutiota vettä (eli aika tarkkaan se vesimäärä mikä mennyt WehoPutsiin). Se tekee n. 7,5 kuutiota kuukautta kohden.

  Noista luvuista kun ynnätään niin kuutiota kohden kemikaalia on kulunut 0,17 litraa. Jossain joskus olen valmistajan infoista lukenut, että kemikaalia kuluisi noin 0,2 litraa kuutiota kohden. Eli näillä lukemilla ja tiedoin meidän kulutus olisi liki ohjearvoista. Ja kyllä meidän vedenkäyttö on normaali (ympärivuotista) keskikulutusta omakotiasujille, joten senkin puitteissa liikutaan “normaaliarvoissa” ja normaalikulutuksessa.

  En tiedä onko ajalla merkitystä vai vedenkäytöllä. Ajallisesti tietysti tuo 7vko tuntuu kovin lyhyeltä ja tuskin siinä ajassa vettä lutraa 50 kuutiota… Et pysty mittaamaan vedenkulutusta (tietäisi paljonko vettä WehoPutsiin menee)?

  Meidän kokemusten pohjalta voisi siis sanoa, että 10 litran liuospönikkä kestää normaalikäytössä (talous kuluttaa n.10 kuutiota vettä kuukaudessa) noin 5-7 kuukautta.

 3. Juha
  02.03.2009 klo 12:53

  Nyt täytyy korjata hiukan noita tietoja, kemikaalihälytys tuli 7 vkon jälkeen, mutta kemikaalia on kulunut n. 2,1 l. Kiitos loistavan palvelun ja tietojen, jotka sain Vaasasta. Uusimmat puhdistamot kuluttavat kemikaalia n. 2,1 dl/vesi kuutio (mikä on kuulemma hieman enemmän kuin vanhemmissa puhdistamoissa).

  Eli meillä on kulunut siis vettä hieman yli 10 kuutioita kahdessa kuukaudessa ja kemikaalia siis vain n. 2,1 l.

  Hälytys tulee vain “turhan aikaisin”.

  Eli näillä näkymin meidän käytössämme 10 l riittää n. 9-10 kuukaudeksi.

 4. 02.03.2009 klo 13:28

  Ahaa, no nyt kuulostaa järkevämmältä. Tulee siis tuo hälytys aika ajoissa jos liuosta on yli 7 litraa vielä jäljellä (monen kuukauden tarve siis). Ihan mielenkiinnosta: Mistä tiedät, että teillä kulunut tuo 2,1l? Mittasiko huoltomies tai joku sen tms?

  Meillä lienee vanhempi pytty, joten pienempi kulutus selittyisi sitten sillä.

 5. Juha
  02.03.2009 klo 14:09

  Sain Vaasasta tiedon, että puhdistamomme kemikaalin kulutus on 10 l/130 prosessia. Meillä oli kemikaalihälytyksen tultua 31 prosessia, joten siitä laskemalla sain tuloksen, joka itse asiassa tarkaan laskien on 2,38 l. Joten kyseessä on siis laskennallinen arvio, jota ei ole puhdistamosta mitenkään mitattu.

 6. 02.03.2009 klo 14:51

  Aha ok.

  Ja ilm. jostain saisi myös tiedon paljonko vettä/jätettä yksi prosessi käsittelee?

  Yritin laskeskella noista antamistasi lukemista… Siis yksi prosessi käsittelisi noin 300 litraa vettä?!? Ts. kolme prosessia olisi aika lähellä tuota kuutiota vettä ja 2,3 dl kemikaalia…

 7. Juha
  02.03.2009 klo 16:32

  Ei huomaa kaikkea tietoa laittaa kerralla.
  Saamani tiedon mukaan yksi prosessi käsittelisi vettä 375 l eli kolmessa prosessissa vettä käsiteltäisiin hiukan yli kuutio.

Kommentointi suljettu.