Miten miinustunnit ja sähkön varttihinnoittelu vaikuttavat aurinkopaneelien omistajiin?

Sähkön hinnoittelu on muuttumassa. Viimeiset pari vuotta aurinkopaneelien omistajien sähkölasku on pienentynyt aurinkovoimalla tuotetun sähkön ansiosta ja ylijäämäsähkön on voinut myydä hyvällä hinnalla verkkoon. Sähköyhtiöt maksavat ylijäämäsähköstä yleensä pörssisähkön spot-hinnoittelun mukaan, jolloin pörssisähkön korkea hinta toi euroja pientuottajien kukkaroon.

MIINUSTUNNIT

myrsky_141210Viime vuonna nähtiin yhä useammin tilanteita, jossa sähköpörssin tuntihinta oli miinuksella. Miinushintaiseen sähköön vaikuttaa etenkin tuulivoima – tai se kun sitä on eli tuulee hyvin. Vuonna 2022 miinustunteja oli Energiateollisuuden mukaan vain 22. Viime vuonna 2023 miinustunteja oli jo 467!

Periaatteessa siis aurinkovoiman tuottaja voi joutua maksamaan tuottamastaan ylijäämäsähköstä. Eli miinustunteina tuotettu sähkö vähentää ylijäämätuotannosta maksettavaa kuukauden keskihintaa. Miinustunteina olisikin siis järkevämpää olla tuottamatta, eli sammuttaa kokonaan aurinkovoimalan tuotanto ja käyttää sen sijaan halpaa sähköä suoraan verkosta.

Toistaiseksi negatiivisia tunteja on ollut suhteellisen vähän päiväsaikaan, jolloin siis myös aurinkopaneelien tuotto on suurimmillaan. Jatkossa kuitenkin tuulivoiman kasvava tuotanto voi vaikuttaa siihen, että negatiivisten tuntien määrä lisääntyy myös päiväsaikaan huomattavasti.

VARTTIHINNOITTELU

Toinen varjostava uhka on pörssisähkön hinnoittelun siirtyminen niin sanottuun varttihinnoitteluun. Tämänkin muutoksen taustalla on tuuli- ja aurinkovoiman kasvu ja sähköntuotannon muuttuminen entistä vaihtelevammaksi.

holmes_image_kwh_sum_per_5min_2010_01_29Nykyisen pörssisähkön tuntihinnoittelun sijaan tulevat ensi vuonna 15 minuutin hinnoittelujaksot, joiden avulla sähköntuottajat ja sähkön ostajat pystyvät säätelemään toimintaansa markkinoilla entistä tarkemmin.

Mitä tämä muutos sitten tarkoittaa sähkön pientuottajalle?

Nykyisin ollaan tuntinetotuksessa eli saman käyttötunnin aikana kulutetusta sähköstä vähennetään saman tunnin aikana syntynyt aurinkosähkön pientuotanto.

Kun sähköä ostetaan, maksetaan energian lisäksi sähkön siirrosta sekä sähkövero ja arvonlisävero. Omalla tuotannolla välttyy maksamasta sekä sähköenergiasta, sähkön siirrosta että veroista.

Kun aurinkosähköä myydään, saadaan korvausta vain myydystä sähköenergiasta, josta vähennetään sopimustyypistä riippuen sähköyhtiön veloittama marginaali. Hinnoittelu seuraa yleensä spot-hintaa.

Tämän takia pientuottajalle on useimmiten edullisempaa kuluttaa itse tuottamansa sähkö kuin myydä se jakeluverkkoon.

Jatkossa siirrytään varttihinnoitteluun, jolloin suurimman kulutuksen ajoittaminen paneelien parhaimpaan tuottoon käy hankalammaksi tai ainakin se vaatii aktiivista seurantaa. Tällöin pientuottaja saattaa päätyä ostamaan sähköä entistä enemmän.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 5 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Miten miinustunnit ja sähkön varttihinnoittelu vaikuttavat aurinkopaneelien omistajiin?

 1. 13.05.2024 klo 15:50

  Voisi kuvitella että miinutunneilla tulisi kuluttaa mahdollisimman paljon sähköä jotta saa rahaa takaisinpäin, mutta näin ei kuitenkaan kannata toimia. Nyt odotellaan että pääsee eroon tästä pörssisähkö sopparista ja saisi kiinteän sopparin tilalle, oli vaan 3 kertaa kalliimpi viime talvi kuin edeltävä talvi.

 2. Tomi
  13.05.2024 klo 16:31

  Kiinteän sähkösopimuksen VS pörssisähkön vertaaminen riippuu niin paljon kulutuksesta ja käyttökohteesta. Esim. suoran sähkölämmitteisen talon sähkönkulutus painottuu talvikuukausille ja kulutus merkittävästi isompaa kuin kesällä. Tällöin kohtuuhintainen kiinteä sopimus tulee varmasti edullisemmaksi. Kesäkautena kiinteä varmasti kalliimpi.

  On hyvä tutkia omaa sähkökulutusta esim menneeltä vuodelta ja arvioida sen pohjalta itselle paras vaihtoehto.

  Joka tapauksessa, oli sopimus millainen tahansa, oma aurinkovoimala säästää koska tuotetun ja etenkin kulutetun sähkön osalta säästää myös sähkönsiirtomaksut ja marginaalit sähkölaskussa vaikka sähkö olisikin aurinkoisina päivinä edullista verkosta ostettuna.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Tämän kirjoituksen kommentointi suljetaan on 12.05.2029.