Kotiin automaatioratkaisu

Olen jo pidempään miettinyt nykytekniikan hyödyntämissä omassa talossa. Toteuttamista vaikeuttaa se tosiasia, että meillä on vanha talo ja talon rakentamisen aikaan mitään erityistä automaatiota ei ole ollut tarjolla. Eli ilman suurempaa investointia (sähkökaappi, kaapelointi yms) mitään uusille rakentajille tarjolla olevaa vaihtoehtoa en voi harkita. Ratkaisun pitää siis olla ainakin jossain määrin langaton. Ja ratkaisun tulisi olla aika “avoin” ja laajennettavissa eri valmistajien komponenteilla.

Nettiä selaamalla ja pikaisella vilkaisulla esiin nousi useita vaihtoehtoja. Apua – mihin pitäisi tarttua.

Kirjaan nyt tähän muutaman vaihtoehdon, johon aino tutustua lähiaikoina. Tutustumisen jälkeen tulisi sitten hankkia ensimmäiset komponentit meidän taloautomaatioratkaisuun ja lähteä taloa automatisoimaan…

Mutta käydäänpä lyhyesti läpi perusteet:

Mitä tarkoittaa taloautomaatio? Taloautomaatiolla tarkoitetaan ratkaisuja, joiden avulla kodin laitteita ja järjestelmiä voi ohjata, seurata ja hyödyntää mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Mitä automaatiojärjestelmällä voi ohjata? Yksinkertaisin esimerkki on valaistus: tavallisen valokatkaisimen tilalle seinään sijoitetussa ohjauspisteessä on omat painikkeet erilaisille tilanteille. Aamu-painikkeesta syttyvät valot portaikkoon, keittiöön ja pihalle. Asukas voi tallentaa haluamiaan valaistusvaihtoehtoja eri tilanteisiin. Samoin voidaan ohjelmoida huoneisiin eri lämpötila-asetukset.

Kodinohjausjärjestelmään voi liittää palo- ja murtohälytykset, ovipuhelinjärjestelmän, turvakameran, kosteusvahdin, kodintekniikkalaitteet, ovien lukituksen ja sähkötoimiset verhot ja markiisit. Auton lämmityslaitteen voi kytkeä päälle makuuhuoneesta heti herättyään tai ulko-oven voi avata kodinhoitohuoneessa ollessaan.

Kotona–poissa-kytkin varmistaa ovien lukituksen, katkaisee osan sähköistä, sulkee vedet ja laskee lämpöä ja ilmastoinnin tasoa silloin, kun kotoa lähdetään pois pidemmäksi aikaa. Samalla murtohälytys kytkeytyy päälle.

Jos kytkimen painaminen unohtuu lähtiessä, poissa-tilan voi asettaa myös tekstiviestillä.

Miten ohjaaminen tapahtuu? Järjestelmää voidaan ohjata kotona seinään upotetulta kosketusnäytöltä, joka tuo näkyviin kaikki talon toiminnot yhdestä ohjauspaneelista. Käyttöä helpottavat valmiiksi ohjelmoidut tilanteet. Säädöt voi laittaa salasanan taakse, jotta lapset eivät pääse niitä sotkemaan.

Saman käyttöliittymän saa myös tablettitietokoneeseen tai työpaikan tietokoneelle, josta toimintoja voi ohjata ja säätää. Kännykkään on tarjolla kevyemmät sovellukset. Toimintoja voi kytkeä päälle ja pois tekstiviestillä.

Miksi kotia pitäisi ohjata? Taloautomaation päätarkoitus on elämän helpottaminen. Yhdellä painikkeella voi hoitaa monta asiaa samalla kertaa. Järjestelmä säätää huoneiden lämpötilan ja ilmanvaihdon optimaalisiksi asukkaan puolesta.

Järjestelmän avulla asukas saa myös lähes reaaliaikaista tietoa energiankulutuksesta ja sitä kautta mahdollisuuden vaikuttaa siihen. Kulutusta seuraamalla saadaan selville, missä piilevät kodin sähkösyöpöt tai paljonko vettä kuluu. Yksittäisen laitteen kulutustakin voi seurata. Kun ongelmakohdat havaitaan, niitä voidaan korjata – tai tekniikka voi korjata tilanteen asukkaan puolesta.

Kulutuslukujen lisäksi ohjausjärjestelmän avulla voi saada paljon muutakin tietoa siitä, mitä talossa tapahtuu, esimerkiksi koska on aika vaihtaa ilmanvaihtokoneen suodattimet tai tilata huolto paikalle.

Automaatiojärjestelmä parantaa kodin turvallisuutta. Kosteusvahdin avulla voidaan tarkkailla laitteita, joissa vesivahinko on mahdollinen, ja magneettiventtiili suljetaan automaattisesti vesivuodon ilmaantuessa. Palo- ja murtohälytysjärjestelmät auttavat suojaamaan omaisuutta. Talon valot voi ohjelmoida syttymään tai ulkovalot vilkkumaan hälytyksen sattuessa. Haluttaessa viesti tapahtumasta lähtee eteenpäin.

Mistä ominaisuuksista on iloa erityisesti vapaa-ajankodissa? Järjestelmän avulla on mahdollista etäohjata talon toimintoja kännykällä tai tablettitietokoneella, mistä on iloa etenkin vapaa-ajankodille mentäessä. Lämmityksen voi laittaa päälle etukäteen, ilmanvaihtotasoa nostaa ja pihavalot sytyttää valmiiksi tulijoita varten.

Ohjausjärjestelmän avulla vapaa-ajankotia voi pitää asutun näköisenä myös poissa ollessa: valot voidaan sytyttää ja sammuttaa tai verhoja avata ja sulkea tiettyyn aikaan.

Samoin järjestelmän kautta saa tietoa vaikkapa vapaa-ajankodissa tapahtuvista murroista, vesivuodoista tai sähkökatkoksista. Kamerallisella ovipuhelinjärjestelmällä saa kuvia, kuka ovella on käynyt.

 

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Kotiin automaatioratkaisu

Kommentointi suljettu.