Ilmanvaihdolle siivous

Kevätaurinko saa ihmiset usein innostumaan ikkunoiden pesusta ja siivouksesta. Intoa kannattaa suunnata myös ilmanvaihtolaitteisiin.

Omakotitaloissa ja uudemmissa asuinkerrostaloissa huoneistokohtaiset koneelliset ilmanvaihtokoneet ovat jo itsestään selviä varusteita. Niiden puhtaanapito jää kuitenkin yllättävän usein huomiotta. Asukkaan kannattaa tarkkailla ilmanvaihtokoneen suodattimien kuntoa: erityisesti keväällä kaupunkialueiden ilma on sakeana lumen alta paljastuvaa ja ilmaan nousevaa pölyä, puhumattakaan katujen puhdistuksesta syntyvästä pölypilvestä, joka ilman mukana kulkeutuu ilmanvaihtokoneisiin.

Likainen suodatin huonontaa sisäilmaa

Osana kevätsiivousta kannattaa tarkistaa suodattimien puhtaus. Ne tulee vaihtaa riittävän usein. Suodattimia löytyy sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Kumman tahansa likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa.

Kevät on parasta aikaa suodattimien vaihdoille. Vaihdon voi tehdä vaikka samalla kun vaihtaa lämmön talteenoton (LTO) kesäasennolle. Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on kuutiomallinen levylämmönsiirrin, josta löytyy kesäasento. Tällöin lämmön talteenotto ei ole toiminnassa ja sisään saadaan viileämpää ulkoilmaa, joka vähentää mm. jäähdytyksen tarvetta.

Lämmönsiirrin voidaan irrottaa pesua varten, ja se kannattaa pestä ainakin joka toinen vuosi. Pesu tapahtuu vedellä laimennetulla astianpesuaineella ja reilulla huuhtelulla. Samalla voi pestä ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Kun lämmönsiirrin laitetaan takaisin paikoilleen, se asetetaan kesäasennolle. Useimmiten se tarkoittaa metallilevyjen asennon muuttamista siten, että ne estävät ilman ns. ristiinvirtauksen LTO-laitteessa.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistusohjeet

Myös ilmanvaihtoventtiilien puhdistus kannattaa tehdä samalla. Pyöreät, lautasmalliset venttiilit saa irrotettua pyöräyttämällä niitä ulkokehältä. Ne kannattaa pestä miedolla saippuavedellä.

Venttiilien kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei vahingossa muuta niiden asentoa, jos niitä ei ole lukittu. Eli pyöritä vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa.

Näillä muutamilla pienillä jokakeväisillä toimenpiteillä huoneilman laatu paranee selvästi, ja pääset paremmin nauttimaan kesän tulosta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Ilmanvaihdolle siivous

Kommentointi suljettu.