Ekotuoli

ekotuoliRahti toi eilen meille EcoFurn ekotuoleja. Enää ei voitu ohittaa ostamatta – törmättiin markkinoilla tuoleihin, jotka melkein ostettiin jo vuosi sitten.

No, nyt otettiin testiin kolme Tikkurilan puuöljyllä käsiteltyä koivusta tehtyä ekotuolia. Ainakin alkuun ajatuksena on käyttää tuoleja pihasaunan terassilla – aika näyttää miten aika ja sää noihin vaikuttaa.

Mikä ekotuoli?

Ekotuoli on kuulemma saanut alkunsa tyytymättömyydestä perinteisesti ulkokäyttöön tarkoitettuihin kalusteisiin. Eksoottiset puulaadut sekä suuri määrä metalliosia toisiinsa hyvinkin vaihtelevalla rakenteella kiedottuna jättävät paljon tilaa tuotekehittelylle. Ulko-olosuhteissa puukalusteet kastuvat ja kuivuvat toistuvasti, jolloin puu niin sanotusti elää. Metalliosat eivät elä puun mukana. Tämä johtaa ensin epämiellyttävään kitinään ja lopulta puun halkeamiseen.

Ekotuoli -ajattelussa tuolit tehdään lähellä ja läheltä tulee myös raaka-aineet. Miksi Suomessa myydään niin paljon kalusteita, joiden raaka-aine (ja itse tuote myös) on kotoisin toiselta puolen maapalloa?

Usein sanotaan sademetsäperäisten puiden (esim. teak) ylivoimaisella kestävyydellä ulkokäytössä. Tämä pitää toki paikkansa, mutta meillä on omissa metsissämme aivan vastaavia puulaatuja esimerkiksi lehtikuusi ja tammi. Eikö ole parempi käyttää läheltä saatavaa raaka-ainetta kuljetusmatkojen minimoimiseksi, paikallisen työn edistämiseksi?

Ekotuoli on tehty puusta ja hamppuköydestä. Tuolin rakenne mahdollistaa istumisen kahdessa eri asennossa. Hamppuköydellä sidotut puuosat asettuvat istujan muotojen mukaisesti ja takaavat yksilöllisen istumismukavuuden jokaiselle. Metalliosia käytettäessä tällainen ei ole mahdollista.

Tuolia valmistetaan viidestä eri puulaadusta; koivusta, tammesta, lehtikuusesta, tervalepästä ja männystä. Mäntytuolit käsitellään sävytetyllä petsillä, muut öljytään puuöljyllä. Poikkeuksena lehtikuusesta valmistetut, sillä lehtikuusi on sellaisenaan hyvin säänkestävä. Ajan mittaan puu harmaantuu tyylikkäästi, kun sitä ei ole käsitelty millään.

Tuolit ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Huoltotoimeksi riittää, että naruja kiristetään tarvittaessa (avaa solmu ja sido uusi, tiukempi solmu). Pintakäsittelyn uusimisen tarve on täysin tapauskohtainen ja riippuu paljon tuolin käyttö- ja säilytysoloista.

Ekotuolia voi käyttää lähes kaikkialla. Kotioloissa tai mökillä se sopii terassille, parvekkeelle, laiturille, takkahuoneeseen, olohuoneeseen ja saunaan (kuin muotolaude). Tuoli kulkee mielellään mukanasi veneessä, asuntoautossa tai – vaunussa, erilaisissa tapahtumissa ja retkillä.

Lue myös opas ekotuolin käyttäjille.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 13 krt)