lyhtylamppuja hehkulampuilla vai ilman

Sain eilen valmiiksi kolmen lyhtylampun (seinämalleja) asennuksen. Ostin noita lamppuja kahdeksan kpl Tarjoustalosta. Ei ollut hinnalla pilattu – nyt toivotaan vaan, ettei ko. malli ilmesty TUKESin myyntikiellossa olevat sähkölaitteet listalle. Kaikki valot tulee ajastuksella toimiviksi ja ajattelin ensin asentaa lyhtyihin 40W hehkulamput. Nyt kuitenkin koetan muutamalla lyhdyllä miten valaisee 7W energiasäästölampuilla.

Suoritin pientä ajatusleikkiä ja tein laskelmia mikä oikeasti olisi järkevää. Seuraavat numeronpyörittelyt onnistuu lyhyemmälläkin matematiikan oppimäärällä.

 • 8 kpl 40W hehkulamppu, valot palaa keskimäärin 10h vuorokaudessa talvikuukaudet (6kk): Kulutus noin 584 kWh, rahana noin 58 eur.
 • 8 kpl 7W energiasäästölamppu, valot palaa keskimäärin 10h vuorokaudessa kalvikuukaudet (6kk): Kulutus noin 102 kWh, rahana noin 10 eur.

Edellisten lamppujen hankintakustannukset ovat noin: Hehkulamput(8kpl) 2,5eur ja energiasäästölamput(8kpl) noin 48 eur. Eli jos ajatellaan lamppujen käyttöiäksi yksi talvi niin hehkulampuilla ensimmäisen talven kustannus olisi noin 60 eur. Energiasäästölampuilla ensimmäisen talven kustannukset noin 58 eur. Mielenkiintoista – lopputulos tässä laskelmassa euroina liki sama.

Totuus on tietenkin toinen, energiasäästölamppujen käyttöikä pitäisi olla rutkasti pidempi kuin hehkulampuilla, joten hehkulamppujen vaihtoja saa todennäköisesti tehdä aika paljon useammin. Mutta toisaalta jos muutamakin energiasäästölamppu hajoaa kesken talven, niin niiden hankintakustannukset nousee heti roimasti. Ja jos ajatellaan, että samoilla hankintakustannuksilla mennään toinenkin talvi niin sitten energiasäästölamput alkavat “säästää” hankintahintaa takaisin ja kasvattavat eroa sähkönkulutuksella…

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “lyhtylamppuja hehkulampuilla vai ilman

 1. jokke
  01.09.2008 klo 10:26

  energialampun teho vähenee huomattavasti talvipakkasilla , hehkulampun ei .

 2. 01.09.2008 klo 13:15

  Totta, mutta ei tässä tilanteessa toivottavasti merkitystä. Pakkasella tuo syttyminen varsinkin kestää, mutta nuo valot kun ei tule työvaloiksi vaan lähinnä “tunnelma” ja yleisvaloiksi pimeälle pihalle.

  Enemmin energialampuissa arveluttaa tuo pakkasella sytyttämisen “ongelma”. Kestävätkö ja kuinka kauan. Säästö kun kääntyy ylimääräiseksi kuluksi jos ne rupee heti hajoamaan, mutta katsotaan nyt tämä talvi.

  Ja oheen vielä yksi asiantuntijakommentti kysymykseen “Kannattaako ulkona pidettäviä energiansäästölamppuja sammuttaa vai mielummin antaa palaa koko ajan?”

  Esimerkiksi 11 w energiasäästölamppu kuluttaa sähköä kahden kuukauden pakkasjakson aikana ( tammi-helmikuu) ympäri vuorokauden poltettuna yhtäjaksoisesti noin 2 €. Jos lamppu palaisi hämäräkytkinohjauksessa muutoin iltapäivästä aamuun, paloaika olisi noin 17 h/ vrk. Tämä maksaisi noin 1,40€, joten 7 h päiväpoltto lisäisi sähkönkulutusta noin 0,60 € kahden kuukauden aikana.

  Koska energiasäästölamput ovat parhaimmillaan yli 10 euron hintaisia, ei 60 sentin vuotuinen “säästö” ole kannattavaa, jos jo ensimmäisenä talvena lamppu rikkoutuu pakkassytytyksien tähden.

Kommentointi suljettu.