Ilma-vesilämpöpumppu kasvattaa suosiotaan

Kirjoittelin jo reilu kymmenen vuotta sitten ilma-vesilämpöpumpuista oivana lämmitysvaihtoehtona omakotiasujille. Etenkin öljylämmitysremontin ollessa edessä pohtisin kerran jos toisenkin ilma-vesilämpöpumppua vakavasti otettavana vaihtehtona.

Tavalliset taatelintallaajatkin ovat huomanneet laitteen potentiaalin jos on uskomista Ilta-Sanomien uutista otsikolla “Marko odottaa innolla talven sähkölaskuja”.

Yhä useammat öljyllä lämmittävät omakotitaloasukkaat haluavat vanhasta lämpökattilasta eroon. Vaihtoehtoisista lämmitystavoista ilma-vesilämpöpumppu lisäsi selvästi suosiota tänä vuonna. Maalämmön suosio on sen sijaan hiipunut. Lämpöpumppujen toimittajalta LämpöYkköseltä kysytään maalämpöpumppuja enää himpun verran ilma-vesilämpöjärjestelmiä enemmän.

Mikä ihmeen ilma-vesilämpöpumppu?

Ilma-vesilämpöpumppu (UVLP) ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta. UVLP asennetaan yleensä kohteisiin, joihin ei kannata tai joihin ei tontin rajoituksien vuoksi voi asentaa maalämpöjärjestelmää. UVLP voidaan myös kytkeä hybridikäyttöön esimerkiksi olemassa olevan öljylämmityksen tueksi, jolloin öljykattila lämmittää talon kylmimmillä keleillä ja tukee aina tarvittaessa UVLP:tä.

UVLP on hyvä ratkaisu silloin, kun ei voida tehdä maalämmön vaatimaa vaakaputkistoa tai lämpökaivoa. Investointi on yleensä maalämpöä halvempi, mutta investointiero riippuu monesta asiasta. Investoinnin suuruus vaihtelee yleensä noin 7 000-14 000 euron välillä tyypillisessä pientalossa. Toisaalta UVLP antaa selvästi vähemmän ilmaisenergiaa vuositasolla kuin maalämpö.

Varsinkin haja-asutusalueilla ilma-vesilämpöpumpun kompressori voi aiheuttaa muun muassa oman ja/tai naapuritalojen valojen välkyntää. Suurin osa markkinoilla olevista ilma-vesilämpöpumpuista on niin sanottuja inverter-malleja, joissa laitteen tuottamaa lämmitystehoa säädetään kompressorin kierroslukua ohjaamalla. Kierroslukuohjauksella lämpöpumppu tuottaa oikean määrän lämpöenergiaa rakennukseen. Tasavirtaohjaus parantaa myös hyötysuhdetta, pidentää kompressorin elinikää ja vähentää kompressorin käynnistymisestä johtuvaa hetkellistä sähkövirran kulutushuippua.

Lue myös:

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “Ilma-vesilämpöpumppu kasvattaa suosiotaan

  1. 26.10.2020 klo 10:17

    Naapurimme asensivat tänä kesänä ilmalämpöpumpun täällä Varsinais-Suomessa. Heillä oli mielessä, että siitä olisi apua myös helteillä viilentämään, vanhoja ihmisiä kun ovat ja alkaa kesän helteet olla välillä aika raskaita. Meillä on talossa öljylämmitys, jonka vaihto tulee pian ajankohtaiseksi, joten joudumme pohtimaan mekin uusia lämmitysmuotoja.

  2. 23.09.2021 klo 11:34

    Kiitos tästä lämmitysjärjestelmiä koskevasta kirjoituksesta. On totta, että monet ihmiset harkitsevat lämpöpumppuja, mutta ne ovat järkeviä vain omakotitaloissa. Olen myös ajatellut asiaa, mutta aion pitää kiinni öljylämmityksestä ja teettää öljypolttimelleni pian huollon.

  3. 21.10.2021 klo 13:04

    Kiitokset tästä artikkelista, se oli erittäin hyödyllinen. Me olemme harkinneet ilmavesilämpöpumppua. Tästä syystä keräänkin nyt tietoa, jotta voidaan kartoittaa mikä meille sopisi kaikista parhaiten. Täytyy vielä jatkaa tutkiskelua.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Tämän kirjoituksen kommentointi suljetaan on 30.10.2027.