Asuntojen hinnat nousevat Turussa hurjaa vauhtia

TS uutisoi eilen: Asuntojen hinta nousee Turussa maan rajuimmin. Turussa asuntojen hinnat nousevat nyt tuplavauhtia Helsinkiin nähden.

turku_asuntohinnat_2017_10

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakehuoneistojen velattomat hinnat kohosivat Turussa vuodessa peräti 8,2 prosenttia. Toiseksi vauhdikkaimmin hinnat kohosivat Helsingissä, jossa nousu oli 3,9 prosenttia eli alle puolet Turun vauhdista.

Turun seudulla kovin kysyntä kohdistuu keskuskaupunki Turkuun ja erityisesti sen keskustaan.

Vanhat osakeasunnot ovat kallistuneet Turussa jo pitkään muuta maata nopeammin. Tilastokeskuksen tilastossa indeksivuosi on 2010, jonka jälkeen indeksi on noussut Turussa sadasta 112,4 pisteeseen. Ainoastaan Helsingissä hinnat ovat kuluvalla vuosikymmenellä nousseet Turkua enemmän. Oulussa ja Vantaalla hinnat ovat polkeneet käytännössä koko vuosikymmenen paikoillaan. Tampereen ja Espoo-Kauniaisen indeksit jäävät myös alle 110 pisteen.

Hintakehitystä ovat hämmentäneet myös sijoittajat. Vakuutusyhtiöiden ja muiden ammattisijoittajien lisäksi pieniä asuntoja ovat ostaneet ihan tavalliset kansalaiset, joille sijoitusasunto on tapa säästää.

Sijoittajat suosivat pieniä asuntoja, ja ne käyvät nopeasti kaupaksi. Turun keskustassa sijaitsevat pienet asunnot viedään nyt käsistä.

Hintojen nousun takana on ihan konkreettisia syitä: Turussa on paljon vanhoja kerrostaloja, joihin on tehty mittavia peruskunnostusremontteja. On luonnollista, että korjausinvestointien myötä asuntojen arvo nousee.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)