Paskalaki voimaan tänään – koskee jopa 100 000 remonttia

wehoputsKansalaisia ja poliitikkoja kuohuttaneen haja-asutusalueiden jätevesisääntelyn eli ”paskalain” uudistus astui voimaan tänään maanantaina. Ympäristöministeriö arvioi, että noin kolme neljännestä kiinteistöistä vapautuu määräaikaan sidotusta kunnostusvelvoitteesta.

Uudistuksessa muuttui sekä ympäristönsuojelulain kohta että hajajätevesiä koskeva asetus korvautui uudella.

Uudistus siirtää niin sanottujen kuivan maan kiinteistöjen puhdistusvaatimusten täyttämisen ajankohdan siihen, kun kiinteistöllä tehdään suurehko remontti.

Lue koskeeko jätevesijärjestelmän uusiminen sinua?

Vaikka jätevesivelvoitteet kevenivät selvästi, Suomen mökkikunnissa joudutaan tekemään tuhansia jätevesiremppoja lähivuosina.

Viime vuoden mökkibarometrin mukaan Suomessa on noin 500 000 vapaa-ajan asuntoa ja 100 000 muuta asuinrakennusta, lähinnä niin sanottuja mummonmökkejä. Kesämökeistä 84 prosenttia sijaitsee rannalla, ja vanhempia saostuskaivoja niistä on noin viidenneksessä.

Jos tavallisesti kuivan maan mummonmökeistä osa on lisäksi jätevesivelvoitteiden piirissä, sijaitessaan esimerkiksi pohjavesialueella, jäteveden käsittelyvelvoite koskee arviolta noin 100 000 kiinteistöä.

Lue lisää Taloussanomat: Jopa 100 000 remonttia ja tuhansien eurojen kulut – mökkiläinen arvostelee uutta ”paskalakia”

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)