Haja-asutuksen jätevesisääntely kohtuullistuu

25072010012Valtioneuvosto on 16.3.2017 hyväksynyt asetuksen, jolla haja-asutuksen jätevesien kiinteistökohtaista käsittelyä koskevan sääntelyn kohtuullistaminen ja selkeyttäminen saadaan kokonaisuudessaan valmiiksi. Asetus tulee voimaan samanaikaisesti 3.4.2017 hajajätevesiä koskevan ympäristönsuojelulain muutoksen kanssa. Asetuksen keskeinen muutos on sääntelyn yksityiskohtaisuudesta luopuminen.

Pitkä prosessi on nyt päätöksessä. Sekä lakia että asetusta on uudistettu kansalaisia sekä sidosryhmiä kuunnellen ja laajapohjaisesti hallituksen sisällä. Olen esitykseen tyytyväinen ja toivon, että olemme nyt saaneet yhdessä aikaiseksi kestävän ratkaisun”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Huhtikuussa voimaan tulevalla ympäristönsuojelulain muutoksella ei ole vaikutusta uudisrakennuksiin. Niillä on edelleen oltava lain puhdistusvaatimukset täyttävä jätevesienkäsittely. Merkittäviä liennytyksiä tulee ennen 2004 rakennetuille kiinteistöille. Asetettu määräaika kunnostaa jätevesijärjestelmä jää voimaan ainoastaan vesistön tai meren läheisyydessä tai pohjavesialueella sijaitseville kiinteistöille. Muilla alueilla tulee kiinteistöjen jätevesijärjestelmä kunnostaa vasta tiettyjen remonttien yhteydessä.

Saataisiinkohan tällä päätöksellä viimein päätös tälle saagalle, joka on jatkunut jo toista vuosikymmentä?

Lue lisää YM:n tiedote: Haja-asutuksen jätevesisääntelyn kohtuullistaminen voimaan huhtikuussa tai lue lisää myös Remonttireiskasta:

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “Haja-asutuksen jätevesisääntely kohtuullistuu

  1. 29.03.2019 klo 11:39

    Hei Tomi!
    On kyllä hyvä, että asetusta on yksinkertaistettu ja kohtuullistettu. Liiallinen yksityiskohtaisuus hankaloittaa huomattavasti ratkaisun löytämistä. Meidän mökin jäteveden pumppaaminen tuli uusittua tämän asetuksen puitteissa, sillä se sijaitsee järven rannalla. Projekti oli kyllä hyvin onnistunut, joten ei valittamisia sen puolin.

  2. 05.10.2021 klo 13:26

    Se nyt on ainakin hyvä, että tarvittaessa osataan mukautua ja yksinkertaistaa asetuksia, jos huomataan, että niistä aiheutuu kohtuuttomat vaatimukset kiinteistönomistajille. Itse olen tässä miettinyt, että hommaisin WehoPuts-järjestelmän vanhan mökin jätevesiä varten. Ainakin pitäisi standardit täyttyä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Tämän kirjoituksen kommentointi suljetaan on 04.10.2026.