Aikaisin eläkkeelle – onko se mahdollista?

Viime aikoina paljon julkisuutta eri medioissa saanut (utopistinen) ajatus aikaisesta elääkkeestä ei yksittäisenä kansalaisena ole ollenkaan huono. Yhteiskunnan kannalta ajatus taas karmiva jos ajatellaan, että ilmiö saisi samanlaisia muotoja kuin vaikka PokemonGo -applikaatio. Yhteiskunta kun ei kerta kaikkiaan vaan pyöri jos kaikki minimoisivat menot ja säästäisivät – länsimainen kapitalismi kun elää kulutuksesta ja kuluttamisen verottamisella.

Mutta miksi kirjoitamme tästä? No, aiheessa on monta mielenkiintoista pointtia, joita olen itsekin pohtinut ja osin toteuttanutkin oman asuntosijoittaminen -aiheen tiimoilta.

Asuntosijoittaminen – miten sen kanssa tullaan taloudellisesti riippumattomaksi?

Ensinnäkin, sijoitusasunnot on suhteellisen hyvä, turvallinen ja tasaisesti tuottava säästömuoto. Joskaan ei riskitön. Mutta “tavallinen tallaaja” pääsee aika nopeasti ja suhteellisen helposti oikeille jäljille kunhan tutustuu aiheeseen eikä yritä ahnehtia liikaa tyyliin kaikki tänne heti mulle.

Toiseksi, ei ole helppoa tai varmaa tapaa päästä eteenpäin kohti taloudellista riippumattomuutta. Minulta on monesti kysytty miten sijoitusasunto tuottaa tai onko se helppoa. Vastaan aina kyllä ja ei:

Sijoitusasunnosta ja vuokralaisesta on aina vaivaa. Oikein tehtynä vaiva ei ole suuren suuri, mutta se on silti aina olemassa. Ennen asuntosijoittajaksi ryhtymistä jokaisen kannattaa tarkkaan harkita nauttiiko pienestä puuhastelusta asunnon ympärillä ja pystykö elämään stressittä sen ajatuksen kanssa, että joku saattaa kohdella asuntoa kaltoin. Kaikille se ei sovi.

Tyhjä tai tyhjät kuukaudet – aika kun asunnossa ei ehkä ole vuokralaista – tekevät asuntosijoittamisesta negatiivista, yht’äkkiä oletkin sijoitusasunnossasi maksajan roolissa ja mahdollisia voittoja tai säästöjä tyhjät kuukaudet syövät nopeasti. Tosiasia, mikä on hyvä tiedostaa ja hyväksyä ennen asuntosijoittaksi ryhtymistä.

Kolmanneksi, asuntosijoittamisella taloudellinen riippumattomuus on mahdollista. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista. Toisilla siihen menee enemmän aikaa kuin toisilla. Toisaalta jotkut sössii sen kanssa omat ja sukulaisten rahat ja ajautuvat vaikeuksiin.

Kurkaa ja lue lisää aiheesta vaikkapa seuraavilta sivuilta:

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)