Sähkölaskut menevät uusiksi

tilannehuone

Kuvassa tilannehuoneen kuvaa siitä mitä myrskytuhot teki sähkönjakelulle keväällä 2014.

Suomalaisten sähkölaskuihin on tulossa kymmenien eurojen muutoksia. Toisten maksamat vuosimaksut kallistuvat prosenteissa rajusti, toisten halpenevat. Muutoksen tarkkaa ajankohtaa ei vielä ole tiedossa, mutta sitä valmistellaan sähkön jakeluyhtiöissä ja alan etujärjestössä Energiateollisuudessa. Ala odottaa uutta hinnoittelua viimeistään viiden vuoden tähtäimellä.

Ala haluaa muutosta, koska alueellisten sähköverkkoyhtiöiden täytyy mitoittaa sähköverkosto ja tehdä verkkoinvestoinnit kulutuspiikkien mukaan. Verkkoa on myös ylläpidettävä riippumatta siitä, miten paljon kuluttajat sähköä tarvitsevat tai mitä siitä maksavat.

Sähkömittarit mahdollistavat tehopohjaiseen hinnoitteluun siirtymisen vaikka heti, mutta jakeluyhtiöt pelkäävät asiakkaiden reaktioita. Varsinkin ensimmäiseltä yhtiöltä kysytään rohkeutta, sillä vaarassa on oma ja koko alan maine. Lue lisää Tekniikka&Talous -lehdestä.

Ajatustasolla muutos tuntuu järkevältä ja reilulta sillä kyllähän se kaapelin ylläpito ja korjaus maksaa sen saman riippumatta siitä paljonko sitä pitkin sähköä kuluttajalle toimitetaan. Ajatustasollahan nyt paljon sähköä kuluttavat maksavat myös muiden vähän sähköä kuluttavien verkkoa ja ylläpitoa (paljon kuluttavat maksavat paljon siirtomaksua, joilla korjataan ja ylläpidetään koko sähköverkkoa).

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Tämän kirjoituksen kommentointi suljetaan on 16.02.2020.