Miksi asuntosijoittaminen, osa yksi

On useita hyviä syitä ryhtyä asuntosijoittajaksi. Seuraavassa viisi hyvää syytä ryhtyä asuntosijoittajaksi.

1. Kohtuullisen vakaa hintakehitys

Asunnot ovat historiallisesti ajateltuna olleet kohtuullisen vakaa sijoituskohde. Asuntojen hintojen heilahtelu on ollut esimerkiksi osakemarkkinoita maltillisempaa. Asuntojen maine vakaana sijoituskohteena perustuu pitkälti asuntojen hyvään vakuusarvostukseen

2. Velkavivun käyttäminen

Velkavivun käyttäminen tarkoittaa asuntosijoittamisen rahoittamista lainapääomalla. Oikeaoppisesti käytettynä velkavipu antaa asunnosta kohtuullisella riskillä sellaisen tuoton, joka osakkeista saatuna vaatisi jo runsaasti taitoa ja hyvää onnea. Lainarahan käyttö avaa monia mahdollisuuksia ja mahdollistaa suhteellisen maltillisella riskillä kaksinumeroisen oman pääoman tuoton.

3. Mahdollisuus edullisiin ostoihin

Sijoittajan ostaessa osakkeita 100 000 euron arvosta hän voi olla varma, että ostohetkellä osakkeiden arvo on 100 000 euroa. Tämä johtuu siitä, että osakemarkkinat ovat varsin tehokkaat.
Asuntomarkkinat puolestaan ovat tehottomat. On mahdollista, että vaikka sijoittaja on maksanut 100 000 euroa ostamastaan asunnosta, sen käypä markkina-arvo onkin vain 90 000 euroa. Hän on ehkä tarjonnut asunnoista liian paljon ja päätynyt maksamaan ylihintaa. Tätä tapahtuu valitettavasti joka päivä asuntomarkkinoilla.
Toisaalta on mahdollista, että sijoittaja onkin tehnyt erittäin hyvän sijoituksen ja maksanut 100 000 euroa asunnosta, jonka käypä markkinahinta on 110 000 euroa. Myyjänä voi olla riitaisa aviopari, eripurainen kuolinpesä, ulkomailla asuva ja huonosti markkinahinnasta perillä oleva myyjä tai vain rahapulassa oleva asunnon omistaja, joka haluaa myydä asunnon nopeasti. Joskus myyjät vain haluavat asunnosta pikaisesti eroon. Silloin on mahdollista, että nopea sijoittaja nappaa salkkuunsa sijoitusasunnon käypää hintaa halvemmalla. Tätäkin tapahtuu joka päivä asuntomarkkinoilla.

4. Aktiivinen arvon nostaminen

Sijoittajalla voi olla 100 000 euron arvosta osakkeita. Mitä hän voi itse tehdä, jotta osakkeiden arvo nousisi? Rehellisesti sanottuna ei paljoakaan. Se ei ole osakesijoittamisen periaate, vaan osakesijoittaminen perustuu muihin syihin. Aktiivista arvonnostoa osakkeille ei oikein voi tehdä. Kenties voisi kirjoittaa kannustavan kirjeen yhtiön hallitukselle tai ostaa mahdollisimman paljon yhtiön tuotteita, mutta mitään realistista arvon nostamiseksi ei voi tehdä.
Jos sijoittajalla on 100 000 euron arvoinen asunto, voi hän tehdä paljonkin arvon nostamiseksi. Tämä toteutuu parhaiten silloin, kunon ostettu huippualueelta huonokuntoisin asunto. Ruman ja rikkinäisen asunnon voi saada remontoitua niin, että remonttikulut ovat pienemmät kuin niistä syntyvä arvonnousu. Tämä vaatii kuitenkin erityisosaamista ja kokemusta kyseisen tyyppisistä kohteista.

Useimmiten aloittava asuntosijoittaja saakin idean ostaa huonokuntoisia asuntoja, remontoida ne ja myydä ne voitolla. Kenties arvonnousu on helpompi käsite ymmärtää kuin kassavirta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään taianomainen varallisuusautomaatti. Huonokuntoisen asunnon remontilla ei aina onnistuta nostamaan asunnon markkina-arvoa. Se on kuitenkin täysin mahdollista, ja monet taitavat asuntosijoittajat osaavat hyödyntää tätä hyvinkin tuottavasti.

5. Arvonnousua ilman myyntiäkin

Asuntosijoittajan ei tarvitse myydä asuntojaan, jotta hän voi nauttia syntyneestä arvonnoususta. Asuntosalkussa voi olla useita asuntoja ja velkaa on saatettu pitkän aikaa lyhentää, jolloin velan suhde salkun arvoon on varsin pieni. Tällöin voi olla turvallista ottaa esimerkiksi 20 000 euroa lainaa asuntoja vastaan ja nauttia syntyneestä arvonnoususta. Summasta ei luonnollisesti tarvitse maksaa veroja, koska se ei ole tuloa. Se on kuitenkin yhtä kaikki asuntosijoittajan vapaasti käytettävissä olevaa rahaa.
On tietenkin sijoittajasta kiinni, käyttääkö hän tämän rahan fiksusti vai ei. Niin ikään riippuu sijoitussuunnitelmasta, onko tällainen toimenpide sijoittajalle tarkoituksenmukaista. Pääoman irrottaminen omaan käyttöön on silti mahdollista ilman, että siitä koituu veroseuraamuksia tai että asuntoja pitäisi myydä. Tämä on tietyissä elämäntilanteissa hyvin merkittävä etu.

tsekkaa myös lähde Marko Kaarto sijoitusblogi.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “Miksi asuntosijoittaminen, osa yksi

Kommentointi suljettu.