Varoitus: Älä osta tällaista asuntoa

Asunnonostajan on syytä olla huolellinen ja pyrkiä ottamaan huomioon mahdollisimman paljon yksityiskohtia kohteesta, jonka ostamista harkitsee. Jos tekee hätäisiä ratkaisuja silmät puoli ummessa, hukkaan voi mennä iso tukku rahaa.

IS kokosi asiantuntijoiden avulla kuusi asiaa, jotka ostajan kannattaa huomata asuntokaupoilla.

1. Onko tehty peruskorjauksia?

Jos asunto on esimerkiksi 50 vuotta vanhassa taloyhtiössä, kannattaa selvittää, millaisia remontteja siihen on suunnitteilla.

Pitää huomioida asunnon ikä ja suhteuttaa se tehtyihin remontteihin.

2. Tarkista pinnat

Syynäämään erityishuolella kosteiden tilojen pinnat. Jos saumoissa näkyy tummia pilkkuja ja asunnossa on vielä tunkkainen ilma, kannattaa miettiä, pitäisikö kohteessa teettää esimerkiksi kosteuskartoitus tai tarkempi kuntotutkimus.

Jos asunnon pesutilassa ikkuna on näyttöhetkellä auki, voi miettiä, miksi se on auki. Esimerkiksi ikkunoiden kunto kannattaa tarkistaa siltä varalta, etteivät ikkunanpuitteet ole halkeilleet ja huonossa maalissa.

3. Varmista vakuudet

Asuntokauppalaki edellyttää rakentajalta vakuuksia, mikäli asuntoja myydään rakennusaikana. Jos ostaa vasta rakenteilla olevan asunnon, Marttala kehottaa varmistamaan, että vakuudet on kunnossa.

Ostaja joutuu maksamaan asunnosta osan ennen kuin se on edes valmis. Rakentajan rahoituksen pitää olla varmalla pohjalla.

4. Ota huomioon ympäristö

Meluhaittojen takia kannattaa vilkaista, mitä ostettavan asunnon läheltä löytyy. Lähellä sijaitseva vilkas tie tai ravintola saattaa koitua rasitteeksi.

Kannattaa katsoa, onko esimerkiksi ravintoloita lähellä. Kannattaa myös miettiä kulkuyhteyksiä ja sitä, kuinka kaukana lähin kauppa sijaitsee.

5. Selvitä lämmitysjärjestelmän kunto

Jos asunnossa on esimerkiksi öljylämmitin, pitää selvittää sen ikä. Jos se on käyttöikänsä päässä, uusiminen tai kokonaan toiseen lämmitystapaan vaihtaminen voi aiheuttaa suuret kustannukset.

6. Maalla on rauhallista mutta…

Monikin haaveilee asunnosta maaseudun rauhassa, mutta syrjäseudulta ostettu asunto ei välttämättä kannata.

Täytyy muistaa ne realiteetit, että työpaikat keskittyy kasvukeskuksiin ja suurten keskusten lähellä. Ostotilanteessa pitää jo varautua siihen, ettei omiaan välttämättä saa myydessä takaisin.

 

Lue lisää IS: Älä osta tällaista asuntoa.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)