Katemulta käynnistää kevään

Näemme, että katemullan levittäminen tulee jokakeväiseksi toimenpiteeksi myös suomalaisiin pihoihin. Ero siisteydessä ja kasvuun lähdössä on huomattava, ja samalla katemullan alle jääneet edellisvuotiset lehdet ja varret saadaan ravinteeksi uudelle kasvulle”, toteaa Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Ammattilaiset ovat jo pitkään hyödyntäneet katemultaa istutusalueiden hoidossa.

Katemulta lisää väsyneen maaperän multavuutta ja sopii hyvin myös kohottamaan maanpinnan tasoa sellaisten kasvien juurella, jossa multa on vuosien varrella kovettunut ja painunut kasaan. Lisäksi se auttaa rikkaruohojen torjunnassa, mikä on esimerkiksi perennapenkkien helppohoitoisuuden kannalta erittäin tärkeää, toteaa göteborgilainen ammattipuutarhuri Mona Holmberg.

Suurehkoille perennoille suositellaan noin neljän senttimetrin kerrosta katemultaa, kun taas hieman matalammille kasveille, kuten keijunkukille ja mirrinmintulle riittää 1-2 senttimetrin kerros. Täysikasvuisille pensaille voi levittää jopa 10 senttimetriä katemultaa, kunhan pitää huolen, ettei multaa joudu pensaiden tyvelle.

Asiasta vinkkasi Suomela.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)