Suomalaiset pakkaantuminen pienehköihin asuntoihin jatkuu

Suomalaiset pakkaantuvat pienehköihin asuntoihin kasvukeskuksiin, joissa on tarjolla työtä ja opiskelupaikkoja. Syrjäseudun ihmiset asuvat entistä väljemmin väestökadon takia. Tutkijan mukaan pääkaupunkiseudulla asuntopula on ratkaistava ennen kuin asuntojen kokoa voidaan kasvattaa.

Asumisväljyyden kehityksessä on tuntuvia eroja nopean kaupungistumisen takia. Helsinkiläiskodeissa on nyt asuintilaa henkeä kohden vain 3,6 neliömetriä enemmän kuin 1980-luvun lopussa, kertoo Tilastokeskus. Samassa ajassa Etelä-Savossa enonkoskelaiset ovat saaneet peräti 17,8 lisäneliötä per henkilö.

Onko Enonkoskelle siis rakennettu iso liuta suurikokoisia omakotitaloja? Valitettavasti tilastoissa näkyvät lisäneliöt selittyvät pitkälti muuttotappiolla. Töitä on liian vähän.

– Outokummun kaivoksen lakkauttaminen 1990-luvulla painaa kunnassa vieläkin, kertoo Enonkosken kunnanjohtaja Kari Kuuramaa.

Helsingin asumisväljyyden vähäinen kasvu viittaa puolestaan työmarkkinoiden imuun ja liian vähäiseen asuntotuotantoon.

– Väestöä tulee lisää, ja asuntoja tuotetaan sen verran kuin pystytään, mutta asumisväljyys ei kuitenkaan kehity. Sen sijaan syrjäseudulla samaa asuntokantaa asuttaa nykyään aiempaa vähemmän ihmisiä, se luontevasti kasvattaa asumisväljyyttä, kuvailee Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkija Henrik Lönnqvist.

Lue lisää Ylen sivuilta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)