Kotona odotti kylmä kämppä

On hyvä muistaa ja tiedostaa, että ilmalämpöpumppu ei aina toimi niin kuin junan vessa. Joku varalämmitysjärjestelmä on talossa hyvä olla vaikka päälämmityksenä olisikin pelkkä ilmalämpöpumppu.

Me palattiin eilen lomilta ja useamman päivän reissun jälkeen kotona odotti aika viileä asunto. Lämpömittari näytti olohuoneessa (jossa ilmalämpöpumppu sijaitsee) aika tarkalleen 13 astetta. Alla kuvaa viimeiseltä 24 tunnilta. Kotiin tultiin siinä klo 18 aikoihin ja laitettiin takkaa päälle, säädettiin seinäpattereita isommalle jne. Olohuoneen lämpötilägrafiikasta huomaa hyvin lämpötilanvaihtelun.

olohuone20150218

Meidän Toshiba Daisekai -ilmalämpöpumppu ei jostain syystä ole pitänyt talossa lämpöä vaikka ulkonakin aika leutoa (ulkolämpötila 0-12 pakkasasteen välillä). Ennen lähtöä säädettiin ilmalämpöpumpun lämpötila 18 asteeseen, mutta matkan aikana talon lämpötila pudonnut 13 asteen hujakoille. Talon sähköpatterit seinillä säädetty 10-15 asteen välille siltä varalta, että pumppu ei jaksa tai ei toimi. Tässä tilanteessa ilmeisesti (ja onneksi) seinien sähköpatterit pitäneet talon edes jotenkin lämpöisenä.

Illalla sain lämpöpumpun lämmittämään kun säädin puhalluksen manuaalille ja täysille – ilmeisesti automatiikka ei ole nyt toiminut. Lähipäivinä selvinnee missä vika oikeasti oli kunhan nyt seurataan laitteen toimintaa tovi.

Fortumin Valpas -palvelusta tarkistin talon sähkönkulutusta kyseiseltä matka-ajalta. Ennen matkaa meidän päivittäinen kulutus oli noin 80kWh/päivä. Matka-aikana sähkönkulutus ollut noin 53 kWh/päivä. Eli “kylmä kämppä” kuluttanut keskimäärin 23 kWh vähemmän sähköä kuin normaalisti (noin 3,5 euroa/päivä).

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)