Jätevesiasetuksen siirtymäaikaa pidennetään vuoteen 2018

Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaa pidennetään kahdella vuodella, kertoi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kokoomus) hetki sitten tiedotustilaisuudessa. Siirtymäaikaa jatketaan vuoteen 2018. Nykyinen takaraja on maaliskuussa 2016.

Grahn-Laaksonen totesi heti tiedotustilaisuuden alussa, että alkuperäinen jätevesiasetus on vastoin tervettä maalaisjärkeä.

Sellainen ei ole hyvää lainsäädäntöä, hän sanoi.

Suomen ympäristökeskuksen tekemän selvityksen mukaan tällä hetkellä arviolta noin 120 000 kiinteistöllä on edelleen tekemättä jätevesiasetuksen edellyttämät toimet. Grahn-Laasosen mukaan määrä on noin puolet niistä kiinteistöistä, joita asetus ja lainsäädäntö koskee.

Vuonna 2011 voimaan astuneen asetuksen mukaan kaikille kunnallisen tai vesiosuuskuntien viemäröinnin ulkopuolelle jääville kiinteistöille pitää tehdä jätevesiselvitys ja rakentaa asianmukainen jätevesijärjestelmä. Vanhoja kiinteistöjä koskevan siirtymäajan oli määrä päättyä 15. maaliskuuta 2016.

Grahn-Laasonen haluaa, että haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen lainsäädäntö otetaan vielä uuteen tarkasteluun. Hänen mukaansa jätevesiasetus on nykyisellään kohtuuton ja terveen maalaisjärjen vastainen ja hän hakee asetukseen lievennyksiä.

Kun virheet on tehty lainsäädännössä aiemmin, nyt paikataan se mitä paikattavissa on, hän kommentoi.

Ministerin mukaan esimerkiksi niin sanotusti kuivalla maalla sijaitsevat kiinteistöt voitaisiin vapauttaa asetuksen vaatimuksista. Ne ovat kiinteistöjä, jotka eivät sijaitse vesistöjen äärellä tai pohjavesialueella.

Jätevesiasetus tuli alun perin voimaan haja-asutusalueilla vuonna 2004. Se edellyttää pienpuhdistamon rakentamista joissain tapauksissa.

Oikeusturvanäkökulma tulee käydä jatkovalmistelussa läpi.

Mahdollisissa muutoksissa pitää ottaa huomioon, että moni on jo tehnyt asetuksen vaatimat ratkaisut. Ministeri olikin lain muutoksen tai perumisen kanssa hyvin varovainen. Mahdolliset korvausvaatimukset yms. oikeudelliset kysymykset tulee selvittää hyvin tarkkaan ennen lain muuttamista tai perumista.

Lue myös Jätevesiasetusta ei ehditä purkaa tai Jätevesiasetuksen perumista voisi harkita (Yle)

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

2 kommenttia kirjoitukseen “Jätevesiasetuksen siirtymäaikaa pidennetään vuoteen 2018

  1. Tomi
    18.12.2014 klo 15:22

    Lue koko tiedote ympäristöministeriön sivuilta.

Kommentointi suljettu.